Vakbond van deze tijd!

Twee weken geleden meldde ik dat FNV Bondgenoten in een interview liet weten dat leden voortaan in de eerste plaats hun eigen boontjes moeten doppen. De vakbond kan hen daarbij coachen en ondersteunen, maar ze moeten het zelf doen. ‘We hebben onze leden in het verleden teveel gepamperd’, luidde de kop boven het interview. Prompt kreeg ik van de kant van het CNV Visie 2014-2018 van CNV Vakmensen toegezonden met de titel: Vakbond van deze tijd.

Ik heb het gelezen en inderdaad: CNV Vakmensen houdt de leden ook voor dat de tijd waarin zij de verantwoordelijkheid voor hun werk en welzijn aan de vakbond konden delegeren voorbij is. Mensen zullen daar zelf verantwoordelijkheid voor moeten nemen. De vakbond kan daarvoor randvoorwaarden (ruimte, middelen, zeggenschap en zelfbewustzijn) organiseren en hen daarin desgewenst coachen en ondersteunen. Kortom: CNV Vakmensen wil zich aanpassen bij deze tijd en vakbond van deze tijd zijn!

Toen ik in 1986 mijn loopbaan bij één van de voorlopers van CNV Vakmensen beëindigde trad net een nieuwe voorzitter aan. Hij riep de vakbeweging op ‘zijn koers te verleggen’, omdat ‘de traditionele vakbeweging geen toekomst meer heeft’. Hij pleitte met élan voor ‘minder collectief en meer oog voor verschillen tussen sectoren, bedrijven en individuen’! Daaruit sprak vertrouwen in de toekomst van de vakbeweging!

Inmiddels zijn we bijna 30 (!) jaar verder. De koers van de grootste vakbonden van FNV en CNV verdient navolging. Maar de vraag dringt zich op of het niet te laat en te weinig is. Bovendien verraadt de toonzetting dat de koers niet van harte, maar met flinke tegenzin wordt verlegd. En is het niet de toon die de muziek maakt…?

Download Visie 2014-2018 van CNV Vakmensen: Vakbond van deze tijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: