Van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’!

In Werken in en aan verandering, dat ik schreef met Jeroen Pepers, introduceren we de iCAO. De i daarin staat voor individueel, met een knipoog naar de digitale technologie die de iCAO (vandaag al!) mogelijk maakt. De iCAO bevat geen afzonderlijke regelingen, vergoedingen en toeslagen meer, maar kapitaliseert alle op geld waardeerbare arbeidsvoorwaarden tot een totaalbudget, waarover de medewerker zelf beschikt. Die kan zelf beslissen welk deel van het totaalbudget wordt gebruikt voor salaris, vrije tijd, persoonlijke ontwikkeling of (extra) pensioen. De iCAO maakt de omslag van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’. De CAO regelt de omvang van het totaalbudget, de medewerker zelf regelt de besteding ervan.

In september gaan we met een aantal geïnteresseerde vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers doorpraten over het idee van de iCAO. Daarvoor hebben we een whitepaper opgesteld, waarin het idee van de iCAO verder wordt uitgewerkt. Dat kan gedownload worden op http://www.hsarbeidsvoorwaarden.nl (Nieuws). Natuurlijk roept de iCAO nog veel vragen op die beantwoord moeten worden. Het is een steen in de vijver en een stip op de horizon. Daarbij zijn twee zaken van belang. De iCAO blijft een CAO die collectief door sociale partners wordt afgesloten en de iCAO bevat een defaultoptie voor medewerkers die (nog) geen keuze willen maken en alles zo veel mogelijk bij het oude willen laten.

Maar voor wie wel meer keuzevrijheid wil zijn de mogelijkheden legio. Deze week werd ik geïnterviewd in het kader van de voorbereiding van de Pensioendialoog die staatssecretaris Klijnsma wil starten over een toekomstbestendig pensioenstelsel. Zouden pensioenpremies, die nu via de werkgever aan pensioenfondsen worden afgedragen, in de toekomst niet ook deel van het totaalbudget kunnen worden? In combinatie met een vrije(re) keuze voor een pensioenproduct en de aanbieder daarvan zouden werknemers die dat willen dan ook zelf kunnen beslissen over hun eigen pensioenvoorziening.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: