Maatwerk in ieders belang!

Afgelopen week vond het CAO-diner Maatwerk of one size fits all? plaats. Samen met Hans Biesheuvel van ONL voor Ondernemers hadden we belangstellenden vanuit sociale partners en wetenschap uitgenodigd om onder het genot van een heerlijke maaltijd met elkaar door te praten over het artikel dat wij daarover onlangs in Trouw publiceerden. Daarin bepleitten we meer CAO-afspraken die ruimte bieden voor eigen invulling en uitwerking in bedrijven. Deze week bepleitte onderzoeksbureau Panteia hetzelfde op grond van onderzoek in de metaalsector.

CAO-diners worden onder de Chatam House Rules gehouden, zodat niemands individuele bijdrage door anderen naar buiten wordt gebracht. Ik zal me daarom beperken tot enkele algemene constateringen die aan tafel werden gedaan. Daarvan is de belangrijkste misschien wel dat niemand nut en noodzaak van meer maatwerk bestrijdt. Maar tegelijk moeten we constateren dat het te vaak blijft steken in woorden die niet in daden worden omgezet. Onlangs vond ik de speech terug waarmee een oud-collega in 1986 (bijna 30 jaar geleden) het voorzitterschap van een bij het CNV aangesloten vakbond op zich nam. Hij pleitte toen al voor maatwerk met meer oog voor specifieke belangen van sectoren, ondernemingen en individuele werknemers! Tegelijkertijd constateren we ook dat werkgevers de ruimte die CAO’s al wél bieden lang niet altijd optimaal gebruiken. Ook daar wordt het woord (de roep om meer maatwerk) blijkbaar niet altijd in de daad (gebruik maken van bestaande mogelijkheden voor maatwerk) omgezet.

Sommige CAO’s die in crisistijd zijn afgesloten bieden mogelijkheden om (loon)afspraken anders in te vullen als de omstandigheden in het bedrijf daarom vragen. Zouden we dat niet na de crisisjaren vast kunnen houden? Geef werkgevers ruimte om een loonafspraak in overleg met de eigen medewerkers of het medezeggenschapsorgaan op maat in te vullen en uit te werken. Bijvoorbeeld meer vrije tijd of scholingsaanspraken in plaats van een deel van de loonafspraak. Het zal het maken van zo’n loonafspraak waarschijnlijk vergemakkelijken. Maatwerk in ieders belang!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: