iCAO: prototype CAO voor de toekomst!

“Is de iCAO de CAO voor te toekomst?” Die vraag stond centraal in het mini-seminar over de iCAO op 5 september 2014, georganiseerd door Pointlogic en Jeroen Pepers en Henk Strating, die de iCAO introduceerden in de epiloog van Werken in en aan verandering. Dagblad Trouw schreef bij de introductie dat de iCAO de CAO voor de toekomst is.

De iCAO zet medewerkers zelf aan het stuur. Die bepalen binnen een afgesproken totaal arbeidsvoorwaardenbudget zelf hoe het budget verdeeld wordt over salaris, extra vrije tijd, persoonlijke ontwikkeling, fiscaal vriendelijke benefits of sparen voor later. En die keuze kan 365 dagen per jaar 24 uur per etmaal worden aangepast bij de wensen en behoeften van dat moment.

De deelnemers aan het mini-seminar, vertegenwoordigers van werkgevers(organisaties), vakbonden, wetenschap, pensioenwereld en adviseurs onderschreven de wens van meer keuzevrijheid en keuzemogelijkheden van harte. Ook het deregulerend effect wat er van uit gaat werd breed onderschreven: “liever een interactieve CAO-app, dan een traditioneel CAO-boekje”, zei één van hen.

Maar er werden ook bezwaren naar voren gebracht. Bijvoorbeeld tegen het individualiseren van collectieve afspraken over pensioenen en scholing. Die vereisen gezamenlijke ambities en beleid. Bovendien moet op deze terreinen voorkomen worden dat medewerkers onomkeerbare keuzes maken die op latere leeftijd tot onoplosbare problemen leiden. Ook pleitten deelnemers voor de weg van de geleidelijkheid.

Misschien zal de iCAO het prototype blijken te zijn dat zelf nooit ‘op de weg komt’, maar waarvan de CAO voor de toekomst in verschillende varianten zal worden afgeleid.

Advertenties

2 Reacties to “iCAO: prototype CAO voor de toekomst!”

 1. martin overbeeke (@martinoverbeeke) Says:

  Henk,

  Het is een interessante ontwikkeling, maar wat ik me afvraag is, wat is het verschil tussen de i-CAO en een CAO a la Carte?

  Martin Overbeeke

  • Henk Strating | HS Arbeidsvoorwaarden Says:

   Beste Martin,
   CAO a la carte biedt een beperkt aantal vastgelegde uitruil mogelijkheden tussen vastgelegde arbeidsvoorwaarden. Meestal beperkt tot fiscaal vriendelijke voorzieningen, wat verlof en af en toe een stukje extra pensioen. De medewerker kan meestal een keer per jaar kiezen. Het gebruik is vaak beperkt. iCAO zet de medewerker zelf aan het stuur. Alle of vrijwel alle arbeidsvoorwaarden worden omgerekend tot een totaal arbeidsvoorwaardenbudget. De medewerker kan zelf kiezen wanneer en hoe hij daarvan gebruik maakt. Als je iCAO doortrekt naar de arbeidstijd kan de medewerker ook zijn arbeidsduur variëren. En dat alles het liefst 365 dagen per jaar 24 uur per etmaal. De techniek maakt dat al mogelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: