Veel belangstelling voor iCAO!

Er is veel belangstelling voor de iCAO die ik samen met Jeroen Pepers introduceerde in de epiloog van ons boek Werken in en aan verandering. Deze week sprak ik er over met een grote groep medewerkers Compensation&Benefits van grote bedrijven. Volgende maand doe ik dat op het congres over het Nationaal Beloningsonderzoek. Het is fijn om ons gedachtengoed met anderen te kunnen delen. Maar ook om feedback terug te krijgen die ons helpt om de iCAO te operationaliseren.

De belangstelling voor de iCAO komt vooral voort uit de wens om CAO’s wendbaarder te maken. Zodat arbeidsvoorwaarden sneller kunnen worden aangepast bij gewijzigde omstandigheden. Die wens bestaat bij veel werkgevers, maar ook bij veel werknemers. Werkgevers willen arbeidsvoorwaarden sneller aanpassen bij de veranderende vraag van klanten. Dat kan immers tot meer of minder of andere werkzaamheden op andere tijden leiden. Werknemers willen arbeidsvoorwaarden sneller aanpassen bij de eigen levensfase. Die kan vragen om meer of juist minder geld of vrije tijd of extra opleidingsinspanningen.

De iCAO maakt beide mogelijk. Door collectieve afspraken over het niveau van de arbeidsvoorwaarden slim te combineren met individuele keuzevrijheid en -mogelijkheden in de samenstelling en vormgeving van het arbeidsvoorwaardenpakket. Met behulp van de beschikbare digitale technologie. Daardoor blijven klassieke voordelen van de CAO, level playing field, lage transactiekosten en arbeidsrust behouden, maar kunnen actuele bezwaren tegen de CAO tegelijkertijd worden weggenomen. In het belang van werkgevers én hun werknemers!

Henk Strating, oprichter HS Arbeidsvoorwaarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: