Eigentijdse dialoog over arbeidsverhoudingen!

Afgelopen maandag presenteerde de AWVN op het Malieveld in Den Haag het manifest ‘Een verantwoorde weg naar groei. Nieuw sociaal beleid voor Nederland’. In het manifest worden vier pijlers geschetst die de nieuwe arbeidsverhoudingen moeten ondersteunen. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is dat het onderscheid tussen werknemers, zzp-ers, flexwerkers minder scherp is. Eigenlijk zouden we alleen nog moeten spreken over ‘werkenden’. Door de werkende als uitgangspunt te nemen kunnen we sociaal beleid ontwerpen waarbij er uiteindelijk sprake is van een inclusieve arbeidsmarkt van èn voor iedereen. Het denken in ‘vast’ en ‘flex’ (i.c. ‘goed’ en ‘fout’) is daarmee verleden tijd.

Ik denk dat het uitgangspunt van de AWVN goed is. De arbeidsmarkt, en de mensen die daarop actief zijn, is zeer divers. Nog steeds is de vaste arbeidsrelatie de meeste voorkomende. Maar het aantal zelfstandige professionals, zelfstandigen met hooguit enkele werknemers en vormen van flexibele arbeidsrelaties neemt enorm toe. Laura van Geest, directeur van het Centraal Plan Bureau, liet bijvoorbeeld zien hoe onderling verschillend zelfstandige professionals zijn. Wanneer we in de discussie deze groepen tegenover de groep met een vaste arbeidsrelatie blijven plaatsen zullen we in ‘wij-zij denken’ blijven hangen in plaats van een stap te zetten naar noodzakelijke vernieuwing van arbeidsverhoudingen en arbeidsmarktinstituties.

In de geschetste contouren voor deze vernieuwing stelt de AWVN mij enigszins teleur. Het (ouderwets) institutioneel denken is sterk aanwezig: een uniforme basisregeling voor sociale zekerheid, een uniforme en verplichte basispensioenregeling en een nationaal opleidings- en ontwikkelingsfonds voor alle werkenden. Eigenlijk ‘een beetje van hetzelfde maar dan minder’. De oplossing lijkt vooral van bovenaf te moeten komen. Misschien komt dat omdat de AWVN vooral de traditionele polder-organisaties ziet als trekkers voor de vernieuwing. Dat lijkt mij niet terecht.

Als we op het gebied van arbeidsverhoudingen en arbeidsmarkt echt iets willen veranderen moeten we de vastgestelde diversiteit ook nadrukkelijk terug laten komen in het proces dat leidt tot verandering. Terecht constateert de AWVN dat innovatie van processen nodig is voor draagvlak voor de verandering. Ik zou zeggen, doe dat dan nu meteen. Betrek alles en iedereen die de diversiteit op de arbeidsmarkt maar enigszins vertegenwoordigt bij de discussie. Stel niet vanuit oud denken daar op voorhand kaders voor vast. Dat belemmert de discussie en stimuleert ‘wij-zij’ in plaats van ‘samen’.

Het is tijd voor een eigentijdse dialoog over arbeidsverhoudingen met alle betrokkenen!

Wilco Brinkman, partner HS Arbeidsvoorwaarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: