De landelijke CAO bestaat 100 jaar!

“De eerste landelijke CAO werd in 1914 afgesloten tussen de Nederlandsche Bond van Boekdrukkerijen en de Typografenbond, de oudste landelijke vakbond van ons land, opgericht in 1866. Die had altijd opgetreden voor rechtszekerheid en een hoger loonpeil van de werknemers, maar intrigerend is dat het directe initiatief voor deze CAO van werkgeverszijde kwam. De patroons wilden zelf een einde maken aan de jungle in de bedrijfstak die vele werkgevers de kop kostte. Met de CAO leidde dat in korte tijd tot ordening van de arbeidsmarkt en harmonie op de werkplek.” (Bron: http://www.vakbondshistorie.nl)

Adeldom verplicht moet FNV KIEM gedacht hebben. De verre opvolger van de Typografenbond organiseert op 14 november 2014 het symposium ‘Vaktrots, 100 jaar landelijke CAO’. De organisatoren willen echter niet achteruit, maar vooruit kijken! Het boeiende programma gaat op zoek naar toekomstbestendige CAO’s gebaseerd op volwassen arbeidsrelaties, dialoog en medezeggenschap. Van een huis wordt wel gezegd: ‘als het al 100 jaar staat dan staat het er over 100 jaar nog’. Of dat voor de CAO ook geldt hangt af van de vraag of CAO’s voldoende met de tijd mee veranderen. FNV KIEM wil daar met dit symposium een bijdrage aan leveren.

Deze week publiceerde Tijdschrift Conflicthantering een uitgebreid artikel over win-win-win onderhandelingen tussen bestuurder, Ondernemingsraad en vakbonden dat ik schreef met Cristel van de Ven, één van de inleiders op het symposium. Het artikel beschrijft een praktijkcasus waarbij volwassen arbeidsverhoudingen en dialoog de basis vormen voor het succesvolle resultaat. De praktijkcasus laat zien hoe Ondernemingsraad en vakbonden elkaar kunnen aanvullen in onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden. Daarover schreef ik eerder een artikel in Zeggenschap samen met Bernard van Iren, vakbondsbestuurder van (niet toevallig) FNV KIEM!

Het symposium op 14 november 2014 om 14 uur in Amersfoort staat open voor iedereen die CAO-vernieuwing een warm hart toedraagt. Aanmelden kan nog op de website, maar vol is vol!

Henk Strating, oprichter HS Arbeidsvoorwaarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: