Investeer in vernieuwing van arbeidsrelaties!

Onlangs (her)las ik het boek Ode aan de Arbeid. Hierin onderzoekt de filosoof Alain de Botton de plaats van arbeid in verschillende economische processen. Wanneer hij op bezoek is in een koekjesfabriek verbaast De Botton zich over het efficiënte productieproces, de marketinginspanningen en de investeringen die hiervoor nodig zijn. Het leidt tot een woedeaanval bij hem die valt te herleiden tot het inzicht dat we experts zijn geworden in het efficiënt produceren van zoetwaren maar ondertussen nog altijd op zoek zijn naar betrouwbare middelen voor onder andere het creëren van harmonieuze relaties (binnen en buiten het werk).

De Botton’s woedeaanval is ook relevant ook voor de arbeidsverhoudingen en de CAO. CAO`s worden afgesloten volgens een min of meer vaststaand proces met uitkomsten die worden vastgelegd in (nog meer) regels. Zelden roepen deze uitkomsten groot enthousiasme op, terwijl ze toch in belangrijke mate de relatie tussen de werkgever en de werknemer bepalen. Sterker het lijkt soms wel of elke nieuwe regel er vooral voor zorgt dat de kwaliteit van die relatie afneemt. Een mooi voorbeeld vind ik de initiatiefwet Flexibel werken. Deze wet, weliswaar geen cao afspraak maar wel direct ingrijpend in de arbeidsrelatie, geeft werknemers kort gezegd het recht op flexibel en/of thuiswerk, tenzij de werkgever daar een zwaarwegend bedrijfsbelang tegenover kan stellen. Ik kan me niet goed voorstellen dat dit soort regels de relaties binnen een bedrijf zullen verbeteren. Het lijkt me eerder contraproductief als een medewerker met een beroep op de wet zijn leidinggevende verzoekt om thuis te mogen werken.

Het bovenstaande illustreert ons onvermogen, of is het ook onwil, de kwaliteit van de arbeidsrelaties daadwerkelijk te verbeteren en daar nieuwe wegen voor te (onder)zoeken. Natuurlijk zijn er goede voorbeelden, maar te vaak vallen we terug op wetten, meer cao-afspraken en andere regelgeving. Terwijl elke regel de potentie van een (nieuw) conflict in zich heeft. Zou het niet eens tijd worden om minimaal de energie die we steken in het ontwerpen en bouwen van een efficiënt koekjesbakproces ook te besteden aan mogelijkheden de arbeidsrelatie beter en evenwichtiger te maken? Wellicht zijn er totaal andere CAO`s mogelijk die een veel grotere bijdrage aan welvaart en welzijn kunnen leveren dan ze nu doen. Of misschien moeten we niet allerlei nieuwe regels voor ZZP-ers gaan bedenken, maar meer experimenteren met nieuwe vormen van arbeidsrelaties. Wie weet wat dat allemaal aan winst kan opleveren?

Wilco Brinkman, partner HS Arbeidsvoorwaarden

Eén reactie to “Investeer in vernieuwing van arbeidsrelaties!”

  1. sippy van akker Says:

    Wetten en regels worden ook weleens betiteld als ‘gestold wantrouwen’, volgens mij ligt daar in zekere zin de kern van het probleem. En dank voor de boekentip! Goed excuus (niet nodig) om eens lekker te filosferen op arbeid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: