CAO-naleving verdient meer aandacht!

Enkele maanden geleden luidde FNV Bondgenoten in een brief aan staatssecretaris Dijksma de noodklok over de economische situatie in de tuinbouwsector. De grote druk op kosten en overproductie mede als gevolg van de Russische boycot zijn voor sommige bedrijven aanleiding om de grenzen van het toelaatbare op te zoeken. Wat volgens de vakbond in sommige gevallen kan betekenen dat bedrijven de cao niet correct naleven.

In een onderzoek dat ik in 2012 samen met Marieke van Essen van a-advies bv heb uitgevoerd, identificeerden we een aantal factoren die een indicatie kunnen zijn voor het risico van cao-ontduiking of het voorkomen van schijnconstructies in een sector. Het gaat om kenmerken als: een hoog percentage van de bedrijfskosten bestaat uit arbeidskosten, relatief laag geschoold werk en concurrentie op basis van kosten. Ook in de tuinbouwsector zijn deze factoren herkenbaar.

Helaas blijkt dat in veel sectoren waar het risico op cao-ontduiking hoog is, er weinig bekend is over het aantal ontduikingen of schijnconstructies. Dat geldt niet alleen voor de tuinbouwsector. Onderzoek dat ik momenteel uitvoer lijkt dat beeld te bevestigen. Aan de ene kant is dat natuurlijk niet vreemd, met dubieus gedrag loop je als werkgever niet te koop. Aan de andere kant is het ook raar. Je zou zeggen dat waar sociale partners afspraken maken over arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen ze ook willen dat deze worden nageleefd. Toch zijn er maar weinig sectoren waar de controle op en handhaving van cao-afspraken goed is georganiseerd. Dat is jammer, want uiteindelijk heb je dan geen goed zicht op de ernst en mate van cao-ontduiking. En dat betekent dat het lastig is om concrete acties te ondernemen die bijdragen aan een sector waar het goed werken is in gezonde bedrijven. Als sociale partners daar echt voor staan, zouden ze niet alleen cao`s moeten afsluiten maar ook afspraken maken over hoe deze cao`s te handhaven.

Wilco Brinkman
partner HS Arbeidsvoorwaarden

Lees het artikel over CAO-naleving in KAS Magazine met een bijdrage Wilco Brinkman van HS Arbeidsvoorwaarden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: