Beroven bedrijven hun personeel?

‘Bedrijven beroven personeel’. Zo citeert de Telegraaf FNV-voorzitter Ton Heerts, die stelt dat werkgevers zich schuldig maken aan een ‘miljardenroof’. Zij zouden op slinkse wijze loon, toeslagen en premies achterhouden door CAO’s te ontduiken. Heerts noemt hen in de Telegraaf ‘de criminelen van de toekomstige arbeidsmarkt’.

Misschien is de harde toon van Heerts ook ingegeven door het komende congres van FNV Bondgenoten dat definitief beslist over de toekomst van de nieuwe FNV. Maar er is ook wat aan de hand in de relatie tussen werkgevers en vakbeweging. Dat is ook zichtbaar aan de CAO-onderhandelingstafels. Het valt op dat verlaging van CAO-kosten daar een veel voorkomend issue is. Bij Air France-KLM, in bouw gerelateerde sectoren en zelfs bij het goed presterende IKEA. Werkgevers zien de CAO blijkbaar vooral als kostenpost en kennen daarvoor maar één richting: omlaag! Het zou natuurlijk veel beter zijn als de CAO gezien werd als instrument om te investeren in medewerkers, die daardoor een hoger rendement leveren. Hoogleraar Paul de Beer pleitte er onlangs voor om het verbeteren van de productiviteit onderwerp van CAO-onderhandelingen te maken. Dat lijkt een veel betere bijdrage aan de ook door VNO-NCW (directeur beleid Cees Oudshoorn schreef er het boekje Grenzeloos Groeien over) bepleite vergroting van het verdienvermogen van Nederland. De Erasmus universiteit in Rotterdam onderzoekt het verband tussen plezier in het werk en productiviteit. Biedt dat niet een prachtige brug tussen CAO, productiviteit en verdienvermogen?

Om de CAO niet als kostenpost te zien maar als middel om productiviteit te verbeteren en verdienvermogen te vergroten is in veel sectoren een CAO-hervorming nodig, die de CAO wendbaarder en ondernemender maakt. Dáár wringt de schoen écht en dat is niet alleen werkgevers te verwijten. Dat is óók de verantwoordelijkheid van de vakbeweging.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: