Gij zult duurzaam inzetbaar zijn!

Afgelopen week begeleidde ik een workshop Duurzame Inzetbaarheid voor HR-mensen. Zelf heb ik een wat ambivalente houding tegenover dit onderwerp. Volgens mij is duurzame inzetbaarheid vooral een ander woord voor personeelsbeleid. De essentie van duurzame inzetbaarheid is dat medewerkers in staat zijn hun huidige en toekomstige functies goed te vervullen. Dat is toch een belangrijke opdracht van afdeling P&O of HR? Het is van groot belang voor de organisatie dat medewerkers hun werk goed (kunnen) doen.

Maar misschien is duurzame inzetbaarheid toch wel meer. In de discussie staan de medewerker en zijn eigen verantwoordelijkheid vaak centraal. Van hem verwachten we dat hij zich aanpast aan veranderingen op de arbeidsmarkt, in de maatschappij, bij de werkgever en in zijn persoonlijk situatie. Alleen dan kan hij actief blijven op de arbeidsmarkt. ‘Gij zult duurzaam inzetbaar zijn’, is het gebod. In de workshop stelden we vast dat er nogal wat wordt gevraagd van medewerkers. Hoe is het eigenlijk mogelijk dat een werknemer goed inzicht heeft in alle veranderingen en daar vervolgens ook nog goed op weet te anticiperen? Het is bijna een onmogelijke eis.

Voor het vereiste inzicht zullen werkgever en medewerker met elkaar in gesprek moeten gaan. De werkgever vertelt met welke veranderingen hij te maken heeft en wat dat betekent voor de medewerker. De medewerker doet hetzelfde vanuit zijn perspectief. Dit klinkt als een heel erg open deur. Toch zie ik heel vaak dat in de praktijk maar beperkt gebeurt. Al snel wordt er naar een instrument gegrepen (‘misschien is deze opleiding iets voor jou’) zonder dat er goed is nagedacht en gesproken over wat echt nodig is.

Kan je hier in een CAO iets mee? Beperkt denk ik. Een goed gesprek regel je niet met een CAO-artikel. Of moet je in de CAO juist minder regelen, zodat de noodzaak om het gesprek te voeren groter wordt? Minder afspraken over scholing, opleiding, pensioen en gezondheid. In plaats daarvan een bedrag beschikbaar stellen dat in onderling overleg aan duurzame inzetbaarheid moet worden besteed. Zeker niet het ei van Columbus maar misschien wel een stapje op weg naar de invulling van duurzame inzetbaarheid op basis van een inzicht in veranderingen die werkgever en medewerker raken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: