CAO-vernieuwen doe je samen!

Deze week presenteerden de werkgeversverenigingen hun gezamenlijke visie op CAO’s en arbeidsvoorwaarden in 2015: Focus op vernieuwing. Onderwerpen die zij aansnijden zijn de transformatie van een kostwinners- naar een tweeverdienersmodel, het langer doorwerken in combinatie met minder ontziemaatregelen voor oudere werknemers en het continu leren en werken in plaats van eerst leren en dan werken. Thema`s die al langere tijd op verschillende CAO-agenda`s staan. Je kan je afvragen hoe vernieuwend ze zijn. Wat ik wel vernieuwend vind is de stelling in de nota dat het met vakbonden …meestal lastig, vaak onmogelijk is CAO`s aan te passen… (citaat). De werkgevers zeggen daarbij dat zij naar andere onderhandelingspartners op zoek gaan als de CAO niet met de vakbonden kan worden vernieuwd. Is dat wenselijk? Ik betwijfel het om twee redenen.

Ten eerste zien wij in de praktijk regelmatig dat vakbonden samen met werkgevers de CAO wel degelijk proberen te vernieuwen. Daarbij kijken zij zowel naar de inhoud als het proces. Het gaat vaak met vallen en opstaan. Het opstellen van een vernieuwingsagenda moet gezamenlijk gebeuren, de belangen zijn niet gelijk en achterbannen moeten ook nog eens worden betrokken. Uitdagingen die investering in voorbereidingen en in de relatie vragen. Dat kost tijd, energie en soms ook geld. Maar het is zeker mogelijk en de moeite waard. In verschillende bedrijven en sectoren hebben we al mooie resultaten gezien. Het bestempelen van de vakbeweging als zijnde niet bereid tot vernieuwen doet onrecht aan vakbonden – van FNV, CNV en De Unie – die CAO’s wél willen vernieuwen.

Mijn tweede twijfel over de opstelling van de werkgevers komt voort uit de definitie van vernieuwing. In hun nota lijkt het wel of zij het begrip monopoliseren. Vakbonden hebben vanuit hun referentiekader en belangen ook ideeën over vernieuwen van CAO’s. Daar kan je het wel of niet mee eens zijn, maar het is niet terecht om dat op voorhand als `niet vernieuwend` te bestempelen. Vernieuwen doe je samen door het verdiepen in en rekening houden met elkaars belangen, ambities en problemen. Empathie. Dat is in elk geval voor HS Arbeidsvoorwaarden de basis voor een gezamenlijke vernieuwingsagenda.

Wilco Brinkman
Partner HS Arbeidsvoorwaarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: