Schijnconstructies gezamenlijk aanpakken!

De afgelopen maanden hebben HS Arbeidsvoorwaarden en a-advies onderzoek gedaan naar het vóórkomen van schijnconstructies. Onze opdrachtgever wilde een beeld krijgen van omvang en aard van de problematiek in een aantal sectoren. Het onderwerp is de laatste tijd veel in het nieuws. Binnenkort start de behandeling van het Wetsvoorstel aanpak schijnconstructies in de Tweede Kamer. Uit het onderzoek blijkt dat er nauwelijks betrouwbare gegevens beschikbaar waren die inzicht geven in de omvang van het aantal schijnconstructies. Dat hangt natuurlijk samen met de aard van de problematiek, niemand loopt er mee te koop. Maar naar mijn mening is er meer aan de hand.

Ten eerste verstaan vakbonden en werkgevers niet hetzelfde onder schijnconstructies. Het kan gaan om arbeidsrelaties die juridisch zijn toegestaan maar maatschappelijk ongewenst zijn of om constructies waarmee wet- en regelgeving (denk ook aan cao-afspraken) worden overtreden. Ten tweede is er nog onvoldoende sprake van een door sociale partners gezamenlijk gedragen aanpak om schijnconstructies in sectoren in beeld te krijgen en aan te pakken. Het gevolg is dat er vaak naar de overheid wordt gekeken om met oplossingen, wetgeving te komen. Ik vraag me af of dat de meest effectieve weg is. Sociale partners hebben grote invloed op en dus ook een grote verantwoordelijkheid voor de arbeidsrelaties en -verhoudingen. Onwenselijke relaties, of ze nu juridisch zijn toegestaan of niet, zouden gezamenlijk moeten worden aangepakt. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat partijen samen vaststellen wat zij onwenselijk vinden. Vanuit die basis kunnen zij werken aan het verkrijgen van inzicht in de omvang van de onwenselijke constructies om vervolgens te komen tot een aanpak.

Eenvoudig is dat niet, maar er zijn goede voorbeelden en door het uitwisselen van kennis en ervaringen, positief en negatief, kunnen sectoren van elkaar leren. Uit eerder onderzoek naar de handhaving van cao-afspraken weten we dat de behoefte aan kennisdeling op dit terrein groot is.

Wilco Brinkman, partner HS Arbeidsvoorwaarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: