De CAO verdwijnt niét!

‘De CAO verdwijnt, werknemers vogelvrij verklaard’, kopte de Telegraaf deze week. VNO-NCW voorzitter Hans de Boer deed er nog een schepje bovenop door er op te wijzen dat de horeca, waar al meer dan een jaar geen CAO is, prima functioneert. Dus waarom zouden werkgevers nog een CAO afsluiten, lijkt de onuitgesproken vraag?

Onze ervaring is dat de meeste werkgevers die wij spreken (ook in de horeca!) wel degelijk het nut van een CAO inzien. Alleen niet meer van een CAO waarvan inhoud en structuur de afgelopen 20 jaar niet of nauwelijks zijn veranderd. CAO’s die nog niet uitgaan van volwassen arbeidsverhoudingen en geen ruimte geven aan de ontwikkeling daarvan. Dat dit langzamerhand gaat knellen, zeker met steeds meer zelfstandige professionals die veel zelf willen regelen, is duidelijk.

Maar het einde van de CAO zal het niet betekenen, mits de CAO mee verandert met de arbeidsverhouding tussen werkgever en werknemer. Die verandert voortdurend door ontwikkelingen in de maatschappij. Veel werknemers willen en krijgen meer verantwoordelijkheid voor hun ontwikkeling in het werk en vak, nu en in de toekomst. Werkgevers vinden dat ook belangrijk en kunnen dat stimuleren en faciliteren. Het biedt mogelijkheden om de organisatie aan te passen aan de steeds sneller veranderende omgeving. Daar horen nieuwe verhoudingen tussen werkgever en werknemer bij. De CAO kan dat op een eigentijdse wijze regelen.

Hoe gaat de nieuwe CAO er dan uitzien? Dat is de spannende vraag voor de komende jaren. We zitten in een overgangsfase naar nieuwe arbeidsverhoudingen en andere manieren waarop die worden geregeld. Verschillende partijen, vakbonden, werkgevers(organisaties) en ondernemingsraden, zijn op veel plaatsen bezig om die vernieuwingsslag te maken. Waarbij zowel het proces als de inhoud aandacht krijgen. Het lijkt mij verstandig om zulke vernieuwingen, de opbrengsten én de belemmeringen met elkaar te delen zonder in traditionele ‘wij-zij’ reflexen te schieten. Uiteindelijk zal samenwerking veel meer opleveren dan wanneer iedereen alles voor zichzelf gaat regelen.

Wilco Brinkman
partner HS Arbeidsvoorwaarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: