CAO als strategisch instrument!

Dat het afgelopen jaar relatief weinig CAO’s zijn afgesloten is op deze plek al vaker aan de orde geweest. Ook dit jaar lijkt deze trend zich voort te zetten. Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen CAO’s worden afgesloten. Het lijkt erop dat dit vaker ondernemings-CAO’s zijn. Misschien is dat ook wel logisch. Vraagstukken die binnen een onderneming spelen zijn vaak heel herkenbaar voor zowel werkgever als werknemers. Zij zullen de CAO eerder als instrument zien dat een bijdrage kan leveren aan de oplossing voor deze vraagstukken.

In de praktijk zien we dat bedrijven behoefte hebben om de CAO meer aan te laten sluiten bij de lange termijn doelstellingen. Samen met vakbonden en werknemers worden deze doelstellingen besproken en vastgesteld. Vervolgens is de CAO één van de middelen om deze doelstellingen te realiseren. De CAO wordt dan een strategisch instrument dat een bijdrage levert aan de continuïteit van de organisatie. Aansluiting met het HR beleid is daarvoor essentieel. We zien dat bijvoorbeeld terug in afspraken over vakmanschap en ontwikkeling, inzetbaarheid, gezondheid, vitaliteit, flexibiliteit en regelruimte. Kaders daarvoor worden vastgelegd in de CAO, de concrete uitwerking vindt plaats in de relatie tussen leidinggevende en medewerker. Die leent zich daar beter voor dan het niveau van de (sector-)CAO dat te ver afstaat van de individuele arbeidsverhouding.

Door het decentraliseren van CAO-afspraken zullen er niet alleen meer CAO’s worden afgesloten, maar zullen deze naar verwachting ook van hogere kwaliteit zijn, omdat de strategische waarde van de CAO toeneemt. Dat is in het belang van werkgevers en medewerkers!

Wilco Brinkman, partner HS Arbeidsvoorwaarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: