Schrikbarende cijfers!

Stress is de belangrijkste oorzaak van langdurig ziekteverzuim onder jonge werknemers. Dat blijkt uit een onderzoek van ArboNed. In 2014 was bijna de helft van dit verzuim onder werknemers tussen de 25 en 34 jaar stress gerelateerd. Voor werknemers jonger dan 25 jaar ging het zelfs om meer dan de helft. Schrikbarende cijfers. De gangbare opinie is immers dat jonge werknemers weten wat ze willen, zelfstandig opereren en uitdagingen opzoeken. Tenminste, als ze een plek op de arbeidsmarkt hebben gevonden. In dit rooskleurig plaatje passen termen als stress, psychische klachten en langdurig ziekteverzuim niet.

Over de oorzaken zijn de onderzoekers niet eenduidig. De flexibilisering van de arbeidsmarkt kan een verklaring zijn. Een onzekere toekomst is een belangrijke oorzaak van stress. Jongeren werken vaak in opeenvolgende tijdelijke banen. Ten tweede wijzen de onderzoekers erop dat jongeren in een lastige tijd op de arbeidsmarkt zijn gekomen. De baan die ze kregen sloot mogelijk niet aan op hun kennis en verwachtingen. Blijf je daar vervolgens in vastzitten, dan liggen frustratie, onverschilligheid en dus stress op de loer. Ten derde kan de oorzaak liggen in de steeds grotere eigen verantwoordelijkheid die (jonge) werknemers toebedeeld krijgen voor hun eigen ontwikkeling en inzetbaarheid om de positie op de arbeidsmarkt op z’n minst te behouden.

De verschillende mogelijke oorzaken verklaren allemaal een deel van het probleem. Wat ze laten zien is dat flexibilisering, eigen verantwoordelijkheid en duurzame inzetbaarheid nauw met elkaar samenhangen. Je kan van werknemers niet verwachten verantwoordelijk te zijn voor de eigen ontwikkeling zonder daarbij handvatten en ondersteuning te geven. Dat klinkt misschien als een open deur, maar het betekent dat duurzame inzetbaarheid veel meer is dan een individueel scholingsbudget, het afschaffen van leeftijdsdagen of flexibele werktijden. Want met CAO-afspraken alleen kom je er niet. Het vereist een voortdurende dialoog tussen medewerkers, leidinggevenden, werkgever en medewerkers onderling om risico’s te onderkennen, instrumenten goed in te zetten en stress en psychische klachten te voorkomen. Sociale partners kunnen deze verbinding tussen (CAO)afspraken en dialoog mogelijk maken en ondersteunen.

Wilco Brinkman, partner HS Arbeidsvoorwaarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: