Jong en oud gelijk behandelen!

Deze week mocht ik een bijdrage leveren aan de opleiding van jonge vakbonds(kader)leden. Daarbij vielen mij twee dingen op: jonge medewerkers maken een zeer volwassen indruk en hebben een éigen mening over arbeidsverhoudingen. Hetzelfde viel me op aan de FNV-actie gericht op verhoging van de jeugdlonen, die deze week startte met het motto: Half loon voor volwassen werk? WTF!?. Die actie claimt om jongeren op gelijke voet met volwassenen te belonen, wettelijk en in CAO’s en mijdt platgetreden paden. Met een website en eigentijdse actiemiddelen, zoals een YouTube-filmpje en geprojecteerde leuzen op het gebouw van de werkgevers en het torentje van minister-president Rutte.

Ik denk dat jongeren gelijk hebben als zij als volwassenen behandeld en beloond willen worden. Leeftijd is geen goed criterium voor beloningsverschillen. Functievolwassenheid is dat wel, maar daarvoor is een aanloopschaal voor medewerkers die de functie nog niet volledig waarmaken een veel betere oplossing. Die kan prima worden gecombineerd met een aan beoordeling gekoppelde periodieke verhoging van de schaallonen.

Zonder het één onlosmakelijk aan het ander te koppelen gelden de argumenten tegen de jeugdlonen ook voor nog bestaande ontzie-maatregelen voor ouderen. Ook daarvoor geldt dat leeftijd geen goed criterium is voor extra vrije tijd of vrijstelling van overwerk of het werken op onregelmatige tijden. Belastbaarheid is dat wel, maar dat kan individueel en leeftijdsonafhankelijk worden vastgesteld. Ik bepleit geen koehandel tussen jeugdlonen en ontzie-maatregelen voor ouderen. Maar beide hebben hun tijd gehad en zijn toe aan vernieuwing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: