Stel de werkende centraal!

Deze week verscheen het door crowd-funding tot stand gekomen e-boek ZZP’ers: Marktverziekers of marktvernieuwers? Daarin belichten acht onderzoeksjournalisten verschillende kanten van de politiek-maatschappelijke discussie over zzp-ers. Interessant is dat de auteurs de vraag of zzp-ers zich nu wel of niet (moeten) aanpassen aan de verzorgingsstaat omdraaien; zou de verzorgingsstaat zich wellicht moeten aanpassen aan de zzp-ers?

In de politiek-maatschappelijke discussie zien velen de zzp-er als een a-typische arbeidsrelatie. De arbeidsrelatie van een werkgever en een werknemer met een al dan niet vast arbeidscontract is dan de typische arbeidsrelatie. De basis hiervoor is met de Wet op Arbeidsovereenkomst uit 1907 gelegd. De arbeidsovereenkomst is vervolgens leidend geweest in de ontwikkeling van tal van instituties op de arbeidsmarkt (zoals de CAO) en de ontwikkeling van de verzorgingsstaat. Deze instituties zijn nog steeds leidend in de discussie over en reactie op de ontwikkeling van het aantal zzp-ers. De secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken pleitte er in 2014 al voor om dit los te laten en in plaats van de werknemer de werkende centraal te stellen. Met de werkende als middelpunt in de discussie over sociale zekerheid, arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen kan er echt een stap worden gezet naar vernieuwing die recht doet aan de wensen en behoeften en van het almaar toenemende aantal werkenden. Hoogleraar arbeidsmarktbeleid Ton Wilthagen zegt zelfs: Als we later terugkijken op deze periode, zullen we zien dat de arbeidsovereenkomst een uitzondering is in de arbeidsgeschiedenis. Volgens hem keren we terug naar de oer-contracten op basis van opdracht. Het vasthouden aan werken in loondienst is slechts een laatste stuiptrekking, aldus Wilthagen.

We zitten in een transitieperiode waarin vooral de instituties zullen moeten veranderen en niet de werkenden. De CAO is daar één van. Een eerste voorbeeld is wellicht de CAO Architectenbureaus, waarin ook afspraken zijn gemaakt over zelfstandige professionals. Wellicht is dat een eerste stap naar CAOO’s waarin zelfstandigen als een volwaardige aan het arbeidsproces deelnemende groep een plek krijgen? Dit zou getuigen van waardering voor hen die op eigen kracht hun kennis en kunde beschikbaar stellen, zich ontwikkelen en in hun inkomen voorzien.

Wilco Brinkman, partner HS Arbeidsvoorwaarden

Advertenties

Eén reactie to “Stel de werkende centraal!”

  1. sippy van akker Says:

    Nu is de vraag of die zzp’ers zich alsnog willen laten inlijven in cao’s, of misschien juist wel? Hangt wellicht af van de redenen waarom zij zzp’er zijn geworden?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: