Investeer in werkenden, jong én oud!

Onderzoek van het World Economic Forum wijst uit dat Nederland op de lijst van meest concurrerende landen in één jaar is gezakt van plaats vier naar plaats acht. De onderzoekers hebben 124 landen beoordeeld op investeringen in kennis en de beroepsbevolking. De belangrijkste oorzaken voor de slechtere positie van ons land zijn de lage arbeidsparticipatie van 55-plussers en de in internationaal opzicht beperkte investeringen in om- en bijscholing van werkenden. ‘Mijn zorg is dat we wel veel investeren in de jeugd, maar dat we daar abrupt mee stoppen aan het begin van de carrière, terwijl de kennis steeds minder lang meegaat door technologische ontwikkelingen’, aldus Henk Volberda, hoogleraar strategisch management en ondernemingsbeleid, in het Financieel Dagblad van 13 mei jl.

Volgens mij zouden sociale partners de conclusies van het onderzoek en de zorg van Volberda bovenaan de CAO-agenda van sectoren en ondernemingen moeten zetten. Een kwalitatief hoogwaardige beroepsbevolking is een voorwaarde voor duurzame economische ontwikkeling en dus voor duurzame werkgelegenheid. Een gezamenlijke investeringsagenda in de beroepsbevolking lijkt mij van cruciaal belang voor de arbeidsparticipatie van zoveel mogelijk mensen. De investeringsagenda zal nadrukkelijk aandacht moeten besteden aan 55-plussers. De lage arbeidsparticipatie van deze groep is pure kapitaalvernietiging. Maar daar blijft het natuurlijk niet toe beperkt. Opleiding en ontwikkeling moet top of mind zijn bij alle werkgevers en werknemers. De sectorale opleidings- en ontwikkelingsfondsen kunnen daar een belangrijke rol bij vervullen. Onderzoek dat ik momenteel uitvoer toont aan dat activiteiten van zo’n fonds het opleidings- en ontwikkelingsbewustzijn bij kleine werkgevers vergroten!

Helaas belooft de impasse in CAO-land, waar het aantal niet-afgesloten CAO’s het aantal wel afgesloten CAO’s lijkt te overstijgen, niet veel goeds voor een gezamenlijke investeringsagenda. Kunnen en mogen sociale partners zich die ‘luxe’ veroorloven. Hoe langer het duurt voordat zij investeringsafspraken maken, hoe meer werkgevers en werkenden in Nederland achterop zullen raken.

Wilco Brinkman, partner HS Arbeidsvoorwaarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: