Zó handhaaf je CAO’s!

Deze week organiseerden HS Arbeidsvoorwaarden en a-advies samen een netwerkbijeenkomst over schijnconstructies en handhaving van CAO-afspraken. Aanleiding was één van de bevindingen uit twee onderzoeken die wij hebben uitgevoerd; de behoefte aan kennisuitwisseling en praktijkvoorbeelden hoe CAO-afspraken gehandhaafd kunnen worden. Dat willen we graag faciliteren.

Twintig deelnemers uit sectoren als Transport en Logistiek, Personenvervoer, Uitzendsector, Particuliere Beveiliging, Champignonteelt, Bouw en Schoonmaak bespraken het thema aan de hand van drie inleidingen van (praktijk) deskundigen. Twee onderwerpen, waarover de meeste deelnemers het eens waren, vielen daarbij op:

1. De grote behoefte aan praktische kennis en ervaringen, bijvoorbeeld door middel van een platform.

2. Onderscheid te maken tussen bedrijven die CAO’s opzettelijk niet naleven en het grote grijze gebied van bedrijven waar dat genuanceerder ligt.

Tot de laatste groep behoren bedrijven met weinig kennis van de toepassing van CAO’s, bedrijven die er te weinig aandacht voor hebben en kleine bedrijven met te weinig kennis van wet- en regelgeving. Ervaringen laten zien dat respressie dan niet effectief is. Informatie, coaching en ondersteuning helpen dan veel beter. Dat kan op verschillende manieren: met CAO-scans, waaraan een advies wordt verbonden, workshops en het ontsluiten van informatie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan caoweb.nl of CAOWijzer.

Na afloop hebben deelnemers afspraken gemaakt om kennis en ervaringen met elkaar uit te wisselen. Daarmee was het doel van de bijeenkomst bereikt!

Wilco Brinkman
partner HS Arbeidsvoorwaarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: