Ongelijke gevallen ongelijk behandelen!

Op gezette tijden confereert de CAO-polder over de toekomst van de CAO. Zo ook deze week op een bijeenkomst van het 20 jaar oude Centrum voor arbeidsverhoudingen bij overheidspersoneel (CAOP). Zoals zo vaak zagen de aanwezigen ook dit keer een ontwikkeling naar een CAO waarin het individu meer zelf de regie krijgt over de eigen arbeidsvoorwaarden en loopbaan. Het ‘rugzakje’, een individuele budget, was het sleutelwoord. De discussie spitste zich toe op de inzet van dit budget voor scholing en ontwikkeling van werkenden.

Het individuele scholingsbudget biedt de werkende de gelegenheid zelf te investeren in de scholing die hij nodig acht voor de vergroting van zijn kennis of de versterking van zijn positie op de arbeidsmarkt. Eén van de deelnemers merkte op dat het hem was opgevallen hoe slecht de mensen in zijn sector waren voorbereid op de economische crisis en ook geen idee hadden hoe daar mee om te gaan. Daarbij vroeg hij zich ook af of een individueel budget de oplossing was. Als je immers niet weet wat je moet doen, kan je nog zo’ n mooi budget hebben, maar tot een effectieve inzet daarvan zal het niet komen.

Onderzoeken tonen aan dat een individuele scholingsbudget niet automatische leidt tot meer scholing en ontwikkeling. Daarvoor zijn specifieke maatregelen (zoals voorlichting, begeleiding, organisatie van werk) nodig voor specifieke groepen. Voor lager opgeleiden andere maatregelen dan voor hoger opgeleiden. Hoger opgeleiden ontwikkelen zichzelf ook wel zonder een speciaal budget, zo blijkt uit de onderzoeken. En daar zit de crux. Sommige werkenden hebben baat bij een geoormerkt budget voor scholing en ontwikkeling in combinatie met ondersteuning (van de werkgever, de vakbond of een andere partij). Anderen redden zichzelf wel, ook zonder scholingsbudget. Voor iedereen een individueel scholingsbudget invoeren is dus helemaal niet effectief. De vraag is of CAO-partijen hier consequenties uit durven te trekken. Het betekent dat ongelijke gevallen ongelijk behandeld moeten worden. Maar zoals hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp tijdens de bijeenkomst opmerkte: ‘daar zijn we niet zo goed in’.

Wilco Brinkman, partner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: