Leiden of lijden in onderhandelingen?

HS Arbeidsvoorwaarden organiseert ieder jaar in de zomer een summerclass voor (CAO-) onderhandelaars van werkgevers(organisaties) en vakbonden. Ook OR-leden die met de bestuurder over arbeidsvoorwaarden onderhandelen zijn welkom, evenals de bestuurders.

Dit jaar hebben we gekozen voor een summerclass over het thema Leiden of lijden in onderhandelingen? Een actueel thema. Op dit moment zien we veel CAO-onderhandelingen stranden en zelfs in conflicten ontaarden. De Oostenrijkse hoogleraar Friedrich Glasl (bekend van de escalatieladder van Glasl) gaf onlangs in Nederland een Masterclass. Hij noemt als reden dat onderhandelingen en conflicten zo dicht bij elkaar liggen dat bij beide – per definitie – sprake is van tegenstellingen tussen partijen. Als die niet door onderhandelen worden overbrugd resteert een conflict of een impasse die daar vaak de opmaat voor is. Om dat te voorkomen is leiderschap in onderhandelen vereist. Anders gaan we vroeg of laat aan onderhandelingen lijden. Dat heeft ons gemotiveerd tot deze summerclass, die dit serieuze thema op een speelse en informele wijze benadert.

We maken voor deze summerclass gebruik van heel veel mooie bronnen: de Harvard Negotiation Method, de Ten Commandments of Negotiators van oud minister van buitenlandse zaken en top-diplomaat mr B. (Ben) Bot, inzichten uit de Regel van Benedictus, van oude filosofen als Schopenhauer, Nietzsche en Marx en van moderne filosofen als Roman Krznaric (die het boek Empathie schreef) en René ten Bos en van wijze lessen van professor Friedrich Glasl. En ook van onze eigen kennis en ervaringen en die van de deelnemers. Leren van en aan elkaar! Doe je mee? Download hier het volledige programma met alle informatie.

Wilco Brinkman en Henk Strating, partners HS Arbeidsvoorwaarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: