Lijden of leiden in onderhandelingen?!

Het afsluiten van een CAO gaat vaker met een gevoel van opluchting dan met een feeststemming gepaard. Soms zijn onderhandelaars blij als zij deze lijdensweg weer voor één of twee jaar achter zich kunnen laten. Ook wel begrijpelijk, zeker aan werkgeverszijde is onderhandelen niet altijd het vak waar men voor heeft gekozen. Want een vak is het zeker, zoals bleek uit het onderzoek Onderhandelaars onderhanden (2010) dat HS Arbeidsvoorwaarden heeft laten uitvoeren.

Begin september organiseerden wij de Summerclass Leiden of lijden in cao-onderhandelingen. Op basis van inzichten uit de filosofie, conflicttheorie en diplomatie en daarop gebaseerde oefeningen hebben we met onderhandelaars van werkgevers- en werknemerszijde onderzocht en ervaren hoe je lijden kunt voorkomen door leiderschap te tonen! Het gaat daarbij niet om de vraag Hoe haal ik zoveel mogelijk binnen? maar Hoe bereiken we samen een zo goed mogelijk resultaat. Want dat is, zoals 80% van de CAO-onderhandelaars in het onderzoek aangeeft, het meest wenselijke resultaat. Overigens geeft slechts een derde van de onderhandelaars aan dat zij vaak tevreden zijn met het onderhandelingsresultaat…!

Tijdens de summerclass hebben we veel aandacht besteed aan hoe onderhandelaars op elkaar en op invloeden van buitenaf reageren. Wat betekent dat voor het doel dat je voor ogen hebt? Ga je samenwerken met je ‘tegenstander’ of blijf je (beiden) stug vasthouden aan het ingeslagen (en soms platgetreden) pad? Wil je een lijder of leider zijn? In een zwijgende, non-figuratieve oefening van hoogleraar Conflictmanagement Glasl konden de deelnemers dat zelf ervaren. De resultaten zijn hierboven afgebeeld. Die gaven de deelnemers inzicht in hun eigen onderhandelingsstijl en de wijze waarop zij die kunnen aanwenden voor het bereiken van een gezamenlijke onderhandelingsresultaat.

Meer weten over deze summerclass die ook in-company verzorgd kan worden? Neem gerust contact met ons op!

2 Reacties to “Lijden of leiden in onderhandelingen?!”

  1. sippy van akker Says:

    Over leiden of lijden, wellicht heb ik hem gemist, of wellicht is het niet handig, maar ik zou graag je visie lezen op het gesteggel over de ambtenarencao en de FNV die zich hierin al dan niet terecht gepasseerd voelt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: