Schreeuwen helpt niet…

Afgelopen week ging het geruzie in de polder verder waar vakbonden en werkgevers voor de zomer waren gestopt. Harry van der Kraats, directeur van de AWVN, zei in De Telegraaf dat vakbonden hoognodig inhoudelijk en organisatorisch moeten vernieuwen want anders zouden werkgevers wel eens andere wegen kunnen bewandelen om met werknemers tot een CAO te komen. Een paar dagen later maakte de vice-voorzitter Fortuin van CNV Vakmensen er vervolgens een jij-bak van, door zich af te vragen waarom de werkgevers dan niet met ideeën komen om meer mensen te scholen en aan het werk te krijgen. En zo kan het nog wel tijdje heen en weer blijven pingpongen.

Bij de zoveelste mening van de ene polderpartij over de ander polderpartij, moet ik denken aan de opvoeding van mijn kinderen. Zoals dat gaat als je opgroeit hebben zij met enige regelmaat ruzie met een vriendje of een verschil van mening met de leraar. Als opvoeder is het mijn taak hen te helpen zelf het conflict op te lossen. Één van mijn eerste vragen is dan ook of ze weten waarom de ander zo heeft gedaan of gereageerd. Dit leidt vaak tot een meer of minder beargumenteerde redenering dat het vriendje of de leraar toch echt alle schuld heeft, mijn kinderen enorm redelijk zijn of tot de opmerking “Jij bent altijd voor een ander.” Kinderlijke reacties die heel begrijpelijk zijn, maar op enig moment zullen moeten overgaan in een meer onderzoekende houding naar de achtergronden van de reactie van de ander en dus van het conflict. Alleen met die informatie kan je een stap zetten naar een oplossing. Blijven schreeuwen dat jij vooral gelijk hebt en de ander niet helpt niet omdat die ander dat hoogstwaarschijnlijk ook doet.

Hoe herkenbaar is dit in de huidige conflicten tussen vakbonden en werkgevers (organisaties). Met het blijven herhalen van de eigen argumenten, soms dreigementen en hard roepen in de media probeert men elkaar te overtuigen van het eigen gelijk. Terwijl iedereen toch uit eigen ervaring (als kind of ouder) kan weten dat dat niet werkt.

Wilco Brinkman, partner HS Arbeidsvoorwaarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: