‘CAO-vernieuwing moet inhaalslag maken’

‘CAO-vernieuwing moet een inhaalslag maken.’ Dat was de strekking van een boeiende bijdrage van professor Peter van Lieshout aan het mini-symposium van Uneto-VNI over de vraag: De CAO in 2020: hoe ziet die eruit? Volgens Van Lieshout is de CAO in ons land sinds 2000 niet erg vernieuwd, terwijl andere landen dat wel deden. In Duitsland zijn CAO’s naar het bedrijfsniveau gebracht, in Zweden zijn CAO’s zelf geïndividualiseerd. Deze innovaties zorgen er volgens Van Lieshout voor dat CAO’s in die landen de economische groei bevorderen en niet langer afremmen.

Gelukkig bleek op het Uneto-VNI symposium dat ook in Nederland sociale partners nut en noodzaak van CAO-vernieuwing inzien. Ondanks de acties in de metaalsectoren waren alle partijen bereid zich daarover uit te spreken: Michaël van Straalen vanuit de werkgevers en Piet Fortuin en oud-voorzitter Henk van der Kolk vanuit CNV en FNV. Hun bijdragen vertoonden natuurlijk overeenkomsten en verschillen. Maar over één ding leken ze het eens: er moet meer ruimte komen voor experimenten met CAO-vernieuwing.

Experimenten met CAO-vernieuwing maken het mogelijk om verschillende vormen van CAO-vernieuwing te toetsen. Vlak voor de zomervakanties hebben wij een CAO-Vernieuwingsdiner georganiseerd met vier sectoren en bedrijven die CAO-vernieuwing ieder op hun eigen wijze hebben vormgegeven. Daarover hebben we dit artikel geschreven (klik hier voor download). Zulke experimenten kunnen bijdragen aan de inhaalslag die CAO-vernieuwing volgens Van Lieshout in Nederland moet maken.

Henk Strating, oprichter HS Arbeidsvoorwaarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: