De slak en CAO-onderhandelingen

Bij een bericht over de start van CAO-onderhandelingen troffen we deze week een foto aan van een slak met de volgende tekst: “Op 20 oktober is er voor het eerst onderhandeld over een nieuwe CAO. De onderhandelingen begonnen pas halverwege de dag. Werkgevers hadden nog tijd nodig om zich voor te bereiden. Veel is er niet gebeurd. FNV heeft haar voorstellenbrief aan de werkgevers overhandigd. Werkgevers hebben hun brief met voorstellen aan de vakbonden gegeven en het CNV had haar voorstellenbrief al lang geleden aan alle partijen gestuurd.” Einde bericht.

Het lijkt een persiflage, een spottende nabootsing van de werkelijkheid. Maar veel CAO-onderhandelingen beginnen nog steeds op deze manier! Dat geeft niet veel energie. Energie die juist hard nodig is om in deze tijd met elkaar goede CAO-afspraken te maken. De energie wordt na zo’n start vaak gebruikt om de eigen voorstellen te benadrukken en die van de ander te bestrijden. Dat is ook het vervolg van dit bericht: de eigen voorstellen worden nog eens herhaald en die van de andere kant van de tafel worden van overwegend negatief commentaar voorzien.

Bij sommige CAO’s hebben partijen de inzetbrieven afgeschaft. Zij starten CAO-onderhandelingen met een co-creatieve startbijeenkomst, waar soms ook andere werkgevers en werknemers dan de onderhandelaars bij worden betrokken. In die bijeenkomst wordt gezamenlijk de inhoudelijke agenda opgesteld voor de komende onderhandelingen en worden afspraken gemaakt over proces, communicatie en eventueel onafhankelijke procesondersteuning met bijvoorbeeld objectieve berekeningen van kosten en opbrengsten, voorstellen en resultaten. Zo’n start gééft energie! Misschien is zo’n start van CAO-onderhandelingen (nog) niet overal mogelijk. Maar iedereen zou het toch tenminste eens een keer kunnen proberen?

Henk Strating en Wilco Brinkman, partners HS Arbeidsvoorwaarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: