‘Wasstraat CAO’ in nieuw jasje

In 2012 kwam er – helaas – een einde aan het voortbestaan van het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie NCSI. Dat was een initiatief van FNV, CNV en AWVN met steun van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Economische Zaken. Een succesvol project van het NCSI was de ‘Wasstraat CAO’. In drie sessies werden CAO-delegaties van werkgevers en vakbonden begeleid om hun wens tot vernieuwing van de CAO te realiseren. De CAO werd als het ware ‘door de wasstraat gehaald’ om er ‘als nieuw’ uit te komen!

Wij hebben in opdracht van het NCSI een aantal Wasstraat CAO-trajecten in sectoren en bedrijven begeleid en deze CAO’s samen met CAO-partijen met succes op een nieuwe leest geschoeid. Eén daarvan was de CAO Openbare Bibliotheken, die sindsdien tot op de dag van vandaag op een vernieuwende, co-creatieve manier tot stand komt. Onlangs bereikten CAO-partijen op deze wijze overeenstemming over een 4-jarige CAO en Sociale Agenda. Deze week maakten zij samen met het pensioenfonds ook goede afspraken over de pensioenregeling en -premie in deze periode. In die periode wordt samen verder gewerkt aan noodzakelijke veranderingen in de sector.

De ‘Wasstraat CAO’ staat nog steeds model voor de wijze waarop wij opdrachten van CAO-partijen voor modernisering van de CAO benaderen. We hebben de ‘Wasstraat CAO’ in een nieuw, eigentijds jasje gestoken. Daarbij maken we ook gebruik van de Golden Circle van Simon Sinek, die elke ingrijpende verandering begint met de waarom-vraag (doel en visie) en de hoe-vraag (proces), voordat de wat-vraag (wat moet er worden veranderd) wordt beantwoord. Dat sluit goed aan bij de ‘Wasstraat CAO’, waardoor dit waardevolle gedachtegoed van het NCSI bewaard blijft en benut kan blijven worden.

Henk Strating en Wilco Brinkman
Partners HS Arbeidsvoorwaarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: