Naleving CAO’s onderbelicht!

Over de vernieuwing van de CAO hebben we op deze plaats al veel geschreven. De aandacht gaat daarbij vaak uit naar de manier waarop de CAO tot stand komt of de inhoud van de afspraken die CAO-partijen maken. Belangrijke elementen van de CAO waar nog veel vernieuwing kan en moet plaatsvinden. Opvallend is dat in de discussie over CAO-vernieuwing de toepassing en handhaving van de gemaakte afspraken onderbelicht blijft. Dat is jammer, een CAO is immers pas effectief als werkgevers en werknemers die ook toepassen.

Uit verschillende onderzoeken die Marieke van Essen (a-advies) en ik hebben uitgevoerd bleek dat de handhaving van CAO-afspraken een heikel onderwerp is. Vooral als de handhaving een repressief karakter heeft. Werkgevers vinden het niet prettig als hun eigen brancheorganisatie meewerkt aan een systeem van strikte controle en boetes. Natuurlijk zitten daar werkgevers bij die de CAO bewust ontduiken. Maar vaak zijn er, veelal kleinere, werkgevers die moeite hebben om de CAO na te leven. Hier zijn verschillende redenen voor, variërend van onwetendheid tot problemen met de bedrijfsvoering. Zowel gedurende het onderzoek als uit de vele reacties daarop krijgen we de indruk dat juist voor deze groep verschillende vormen van niet-repressieve handhaving (voorlichting, workshops, scans) een belangrijke bijdrage leveren aan de naleving van de CAO-afspraken in een sector.

Niet-repressieve handhaving kan rekenen op meer sympathie bij veel werkgevers en kan het draagvlak voor de CAO vergroten en versterken. Het geeft bedrijven hulp bij het nakomen van de CAO zonder niet-naleving te veroordelen. De aanpak is meer gericht op samenwerking en ondersteuning dan op controleren en (ver)oordelen. In enkele sectoren is hier reeds enige ervaring mee opgedaan. In welke mate deze vormen van handhaving bijdragen aan naleving van CAO-afspraken is echter niet precies bekend, evenmin als welke vormen het meest effectief zijn. We zouden dat graag samen met verschillende sectoren willen onderzoeken. Geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op.

Wilco Brinkman, partner HS Arbeidsvoorwaarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: