Asscher respecteert CAO’s!

Minister Asscher van SZW (PvdA) weigert te zwichten voor politieke druk om in te grijpen in CAO’s. Zo had de VVD hem bij de behandeling van de begroting van SZW opgeroepen om CAO-afspraken over bovenwettelijke voorwaarden te beperken. Asscher vindt dat hij niet in CAO’s moet interveniëren, omdat ‘CAO-partijen zelf het beste weten wat goed is voor hun sector’. Daar wil hij zich als minister niet inhoudelijk mee bemoeien.

De opstelling van de minister verdient enerzijds lof. De inhoud van CAO’s is het domein van sociale partners en dat moet zo blijven. Politieke invloed op de inhoud van CAO’s is ongewenst. Dat kan er gemakkelijk toe leiden dat CAO’s voor allerlei politieke karretjes gespannen worden. Arbeidsvoorwaarden zijn van werkgevers en werknemers, die de afspraken over een deel daarvan aan organisaties die hen vertegenwoordigen kunnen overlaten. Dat zijn de sociale partners en niet de politiek.

Maar dat legt de verantwoordelijkheid voor passende en eigentijdse CAO’s ook geheel bij sociale partners. Ook de verantwoordelijkheid om tegemoet te komen aan de roep in veel sectoren om meer maatwerk in bedrijven en op individueel niveau mogelijk te maken. In landen als Zweden en Denemarken, met een veel hogere organisatiegraad dan Nederland, zijn daar al vergaande stappen in gezet. ‘Nederland loopt daarbij achter’, zei professor Peter van Lieshout onlangs, ‘omdat CAO’s in ons land sinds de eeuwwisseling niet of nauwelijks zijn vernieuwd’ (einde citaat).

Minister Asscher zou een bijdrage kunnen leveren aan het bevorderen van maatwerk. Dat kan volgens economen de economische groei in ons land vergroten. Hij kan sociale partners daar in voor- en najaarsoverleg toe oproepen. En hij zou kunnen besluiten om maatwerk toe te voegen aan de criteria voor het algemeen verbindend verklaren van CAO’s. Die kans lijkt de minister én de Tweede Kamer nu voorbij te laten gaan.

Henk Strating, oprichter HS Arbeidsvoorwaarden

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: