Robotisering is een boeiende uitdaging!

Deze week publiceerde de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) het rapport De robot de baas. Hierin doet de WRR verslag van een uitgebreide verkenning van de betekenis van robotisering en digitalisering voor de toekomst van werk. Wat mij betreft een zeer relevante studie waarin verschillende effecten van robotisering en digitalisering aan de orde komen. Zo gaat de WRR niet alleen in op de kwantitatieve effecten, kost robotisering nu banen of levert het juist werkgelegenheid op, maar nadrukkelijk ook op de kwalitatieve gevolgen. En dat gaat verder dan vraagstukken op het gebied van opleiding en ontwikkeling.

Één van de kwalitatieve vraagstukken betreft het eigenaarschap van werk. Robotisering kan in potentie de kwaliteit van arbeid en autonomie van werkenden vergroten, maar ook verkleinen. Het is van belang negatieve gevolgen zoals werkstress en burn-out te voorkomen en, aan de positieve kant, werkplezier en productiviteit te bevorderen. In zijn boek De glazen kooi beschrijft Nicholas Carr verschillende voorbeelden waaruit blijkt dat automatisering weliswaar werk productiever, veiliger en minder zwaar kan maken maar dat exact diezelfde technologie werknemers kan beroven van structuur, uitdaging en autonomie. “Maar al te vaak bevrijdt automatisering ons van datgene wat ons een vrij gevoel geeft.”, aldus Carr. En dat leidt vervolgens tot gezondheidsklachten en passiviteit. Paradoxaal genoeg kan technologische innovatie er dan toe leiden dat het innovatieve vermogen van werkenden afneemt.

Terecht dus dat de WRR een inclusieve robotagenda bepleit. Het gaat er dan om ervoor te zorgen dat robotisering goed is voor de economie en voor werkenden. Ik denk dat daar een grote opgave ligt voor werkgevers en werknemers. Een opgave die veel verder reikt dan afspraken over scholing, inzetbaarheid en een sociaal plan. Het is niet alleen een efficiency vraagstuk. Minstens zo belangrijk is de vraag wat we belangrijk vinden aan werk en op wat voor een manier we willen werken. De introductie van nieuwe technologieën is daarom een onderwerp waarover werkgever en werknemers met elkaar in gesprek moeten gaan. Een boeiende uitdaging!

Wilco Brinkman, partner HS Arbeidsvoorwaarden

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: