Lang of kort onderhandelen?

Deze week werd bekend dat CAO-onderhandelingen steeds langer duren. Lezers van CAOverzicht wisten dat al, maar nu hebben werkgeversorganisaties en vakbonden het onderzocht. En wat blijkt? Waar CAO’s vroeger na 2 of 3 overlegrondes werden gesloten zijn nu vaak vier, vijf, zes of meer rondes nodig. Soms moet dat aantal zelfs met dubbele cijfers worden geschreven…

Partijen lijken van mening te verschillen over de oorzaken. De kersverse voorzitter van CNV Vakmensen Piet Fortuin noemt CAO-vernieuwing, die zijn bond hoog in het vaandel heeft staan, als een oorzaak. Unie-voorzitter Reinier Castelein denkt dat het onderlinge wantrouwen tot langere onderhandelingen leidt. Werkgeversorganisatie AWVN zoekt de oorzaak in verschillen van mening over bijvoorbeeld flexibiliteit.

Maar is de vraag of onderhandelingen lang of kort duren eigenlijk wel zo belangrijkg? Is het niet veel belangrijker hóe CAO-partijen onderhandelen? Albert Einstein zei eens: ‘Wie doet wat hij altijd deed, krijgt wat hij altijd kreeg…’ Dàt geldt ook voor CAO-onderhandelingen. Van traditionele onderhandelingen mag geen  vernieuwend resultaat  verwacht worden of die onderhandelingen nu lang of kort duren.

Wie de CAO wil aanpassen bij veranderende omstandigheden zal éérst de manier van onderhandelen moeten vernieuwen. Dialoog in plaats van discussie en debat, vanuit belangen in plaats van posities, samen met elkaar in plaats van tegenover elkaar, puzzelen in plaats van touwtrekken. Dat zal onderhandelingsprocessen soms verkorten en soms ook verlengen. Maar in beide gevallen veelal met een ander resultaat!

Henk Strating, oprichter HS Arbeidsvoorwaarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: