Dialoog loont!

Lang of kort onderhandelen? Dat was de vraag waar we in de vorige CAOpinie bij stilstonden. Ons antwoord: wie de CAO wil aanpassen bij veranderende omstandigheden zal éérst de manier van onderhandelen moeten vernieuwen. Dialoog in plaats van discussie en debat, vanuit belangen in plaats van posities, samen met elkaar in plaats van tegenover elkaar, puzzelen in plaats van touwtrekken. Dat zal onderhandelingsprocessen soms verkorten en soms ook verlengen. Maar in beide gevallen veelal met een ander resultaat!

Onlangs konden we dit bij een bedrijf met een eigen CAO in praktijk brengen. De ervaringen met CAO-onderhandelingen waren bij dit bedrijf niet onverdeeld positief. Ze duurden lang, gaven weinig energie en uiteindelijk was niemand echt blij met het resultaat. Dat moest anders! Hoe hebben we dat aangepakt?

Eerst is besloten om de inzetbrieven achterwege te laten. Input voor de nieuwe CAO is opgehaald in een door ons uitgevoerde verkenning met de ondernemingsraad, leidinggevenden, individuele werknemers, vakbonden en de directie. Uit deze gesprekken kwam een aantal, soms door allen gedeelde, uitgangspunten en richtingen voor de nieuwe CAO naar voren. Vervolgens hebben wij als onafhankelijk adviseur een werkgroep begeleid, bestaande uit OR-leden en vertegenwoordigers van de werkgever (maar niet de onderhandelaars), met de opdracht om basis van de verkenning, puzzelend en zonder te onderhandelen, een voorstel voor een geheel vernieuwde CAO te ontwikkelen. Dit voorstel was voor de onderhandelaars van vakbonden en werkgever de basis voor de afrondende CAO-onderhandelingen.

Wat heeft dit proces opgeleverd? Het is de werkgroep gelukt om door middel van dialoog, probleemverkenning, heel goed luisteren en zónder enig onderhandelen een voorstel te ontwikkelen voor 90 procent van de nieuwe CAO met flinke inhoudelijke veranderingen. De resterende 10 procent liet de werkgroep over aan de onderhandelaars. Vervolgens verliepen de onderhandelingen zelf snel: na één dagdeel onderhandelen, een telefonisch overleg en een paar e-mails was er een principe-akkoord voor een CAO van vijf (!) jaar. Tot slot en niet onbelangrijk: een proces waar alle partijen met tevredenheid en voldoening op terugkijken!

Wilco Brinkman, partner HS Arbeidsvoorwaarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: