CAO voor ZZP’ers? Soms wel, soms niet!

Het inkomen van een zzp’er ligt gemiddeld 10% lager dan dat van een werknemer, meldde het CBS deze week. Naar aanleiding hiervan pleitte Maurice Limmen, voorzitter van het CNV, voor het maken van afspraken over de tarieven van zzp’ers in CAO’s. Het doel is om voor alle werkenden, dus ook de werknemer, een redelijk inkomen te behouden. En te voorkómen dat de concurrentie op arbeidsvoorwaarden leidt tot zowel druk op de inkomens van werknemers als op die van zzp’ers. De discussie die naar aanleiding van het pleidooi van Limmen losbarstte volgde de inmiddels bekende ideologische patronen. Er kwamen weinig nieuwe inzichten naar voren en iedereen volhardde in eerder ingenomen standpunten.

Het is jammer dat de discussie vaak ideologisch wordt gevoerd, terwijl in sommige sectoren echt sprake is van een probleem. Zo verscheen deze week de Verkenning arbeidsmarkt culturele sector van de Raad voor Cultuur en de SER. In deze sector vormen zelfstandigen 42% van het totaal aantal werkenden. De algemene conclusie van de verkenning is somber. Werkenden in de culturele sector hebben last van dalende werkgelegenheid, lage inkomens (gemiddeld minder dan 30.000 euro per jaar) en een slechte onderhandelingspositie. De zzp’ers in de sector geven aan dat hun inkomen is gedaald omdat er minder geld beschikbaar is en de concurrentie groot. Dat er in zo’n situatie afspraken worden gemaakt om werkenden (dus ook zzp’ers) een redelijk inkomen te laten verdienen en hun onderhandelingspositie te versterken, vind ik geen vreemd idee.

Het probleem in de culturele sector is natuurlijk niet automatisch een probleem in andere sectoren. Het CBS laat dat ook zien. Zelfstandigen die werken als arts of hovenier verdienen gemiddeld (veel) meer dan een werknemer. Tariefafspraken zijn dan niet zinvol. Maar misschien spelen er wel andere problemen. Het is verstandig los te komen van algemene uitspraken over afspraken voor zzp’ers in CAO’s, die leiden tot weinig constructieve ideologische discussies. Het nagaan welke problemen er in een sector voor werkenden zijn en of de CAO een mogelijk instrument is voor een oplossing, is een meer succesvolle weg.

Wilco Brinkman, partner HS Arbeidsvoorwaarden

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: