Verdient KLM voordeel van de twijfel?

De Telegraaf meldde gisteren dat bij KLM ‘duizenden vaste banen verdwijnen’. Op Twitter reageerden vakbonden teleurgesteld dat ‘KLM flexbanen heilig heeft verklaard’. KLM erkent dat het aantal flexbanen de komende jaren zal toenemen. De luchtvaartmaatschappij is in het hele bedrijf bezig met een reorganisatieplan dat in 2018 tot 4% meer productieve uren moet leiden. De concurrentie in de luchtvaartmarkt noopt het bedrijf daartoe. Het inzetten van medewerkers met flexibele contracten of op uitzendbasis is daar waarschijnlijk onderdeel van. Maar KLM lijkt niet van plan om vaste banen ‘zomaar’ te vervangen door bijvoorbeeld uitzendkrachten. Het bedrijf zegt samen met vakbonden tot een ‘sociaal flexmodel’ te willen komen, ‘dat ook als voorbeeld voor andere bedrijven kan dienen’.

Tegen de achtergrond van de jarenlange traditie van KLM met lange dienstverbanden van loyale medewerkers klinkt deze uitnodiging niet retorisch. Misschien moet het bedrijf de kans krijgen om uit te leggen wat het onder de ambitie van een ‘sociaal flexmodel’ verstaat. Dat biedt voor – en tegenstanders van flexibele banen misschien de gelegenheid om daarover eens op een gedegen manier met elkaar van gedachten te wisselen. Misschien kunnen de voordelen van vaste en flexibele contracten wel op een of andere wijze bij elkaar gebracht worden. Een open dialoog daarover lijkt in elk geval beter dan de KLM-plannen al op voorhand af te wijzen.

Kortom: de uitspraak van KLM om in goed overleg met vakbonden tot een ‘sociaal flexmodel’ te komen verdient ten minste het voordeel van de twijfel en een eerlijke kans daarover met elkaar in gesprek te gaan. Wie durft de handschoen op te nemen? Afwijzen van de plannen kan immers altijd nog?

Henk Strating
oprichter HS Arbeidsvoorwaarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: