Puzzelend Onderhandelen is ‘mindset’!

Vorige week verzorgden we een Masterclass Puzzelend Onderhandelen voor een groep CAO-onderhandelaars van werkgevers en vakbonden in agrarische sectoren. De methode Puzzelend Onderhandelen hebben we al in 2008 ontwikkeld voor het toenmalige Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie NCSI. Dat was opgericht door werkgeversorganisatie AWVN en de vakbonden FNV en CNV in samenwerking met de ministeries van SZW en EZ, TNO en enkele universiteiten. Het NCSI had onder meer tot doel CAO-onderhandelingen op een eigentijdse leest te schoeien. Daarvoor had het NCSI het project Wasstraat CAO’s ingericht dat gericht was op vernieuwing van het onderhandelingsproces. Wij waren intensief bij dat project betrokken.

Puzzelend Onderhandelen onderscheidt zich doordat CAO-partijen van meet af aan samen verantwoordelijkheid nemen voor het onderhandelingsproces. Zij stellen zich niet tegenover elkaar op, maar naast elkaar. Ze wisselen hun wensen bij voorkeur niet uit in afzonderlijke inzetbrieven, maar brengen beide als het ware een aantal puzzelstukken in, waarmee de CAO, al puzzelend, tot stand komt. In de masterclass werken we aan de hand van een praktijkcasus daadwerkelijk met puzzelstukken. Die liggen op een tafel waar de onderhandelaars van werkgevers en vakbonden omheen staan in plaats van dat ze tegenover elkaar aan tafel zitten. Iedere deelnemer aan de onderhandelingen kan zo zijn of haar bijdrage leveren door één of meer puzzelstukken aan te leggen, al dan niet in combinatie met andere puzzelstukken.

De puzzelstukken die de inzetbrieven vervangen staan symbool voor de methode van Puzzelend Onderhandelen. Toch zijn de puzzelstukken niet het belangrijkste. Puzzelend Onderhandelen is vooral een mindset, een houding van CAO-partijen ten opzichte van elkaar. Samen met elkaar in plaats van tegenover elkaar. Dát maakt het verschil!

Henk Strating en Wilco Brinkman, partners HS Arbeidsvoorwaarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: