Iedereen betrokken bij de CAO!

Vorige week lanceerde CNV Vakmensen de website jeachterban.nl. Een community ‘waar iedereen zijn vragen kwijt kan op het gebied van werk en inkomen. En iedereen vanaf het eerste moment kan meepraten over de CAO. Dit begint met het ophalen van ideeën tot en met stemmen over het uiteindelijke CAO-akkoord’, aldus Piet Fortuin, voorzitter van CNV Vakmensen.

Volgens mij is het een interessant initiatief. Het CNV zet een stap naar een concrete invulling van het SER-advies Verbreding draagvlak CAO-afspraken dat alweer uit 2013 stamt. Hoewel de bijdragen op de website nu nog vooral vragen van werknemers over hun rechten en onduidelijkheden in CAO’s betreffen, kan het instrument bij goed gebruik voorafgaand en tijdens CAO-onderhandelingen zeker ondersteuning geven aan de onderhandelingen. Onderhandelaars kunnen bijvoorbeeld dilemma’s die tijdens de onderhandelingen opkomen voorleggen en snel reacties krijgen. Het onderhandelingsproces kan continue met informatie worden gevoed. Als deze reacties ook inzichtelijk zijn voor alle bij de onderhandelingen betrokken partijen ontstaat een mooi ‘level playing field’ waar iedereen dezelfde informatie heeft, dit komt de kwaliteit van de uitkomst ten goede. De weging van de informatie en de rol die de informatie in de onderhandelingen speelt, is aan de professionaliteit van de onderhandelaars.

De weging van de informatie blijft een lastig punt. Het ‘tegen’-geluid overheerst vaak op discussie- en peilingsites, zonder dat duidelijk is op welk percentage van ‘de achterban’ dit geluid betrekking heeft. Een belangrijke opdracht voor de onderhandelaars is een zo breed mogelijk achterban te bereiken en te betrekken. Het betekent ook dat de CAO-onderhandelaars aan deze achterban duidelijk moet maken welke afwegingen zij hebben gemaakt en op welke wijze zij de reacties op jeachterban.nl daarbij hebben betrokken. Het instrument zal naar mijn mening dan ook echt werken als er tweerichtingsverkeer ontstaat tussen de CAO-onderhandelaars en de achterban. Een mooie uitdaging!

Wilco Brinkman, partner HS Arbeidsvoorwaarden

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: