HS Arbeidsvoorwaarden verbindt!

Verbinding is onze missie! Tussen CAO-partijen, werkgevers (organisaties) en vakbonden, met hun achterbannen, tussen vakbonden onderling, tussen bestuurders en ondernemingsraden en PVT’s. De bekende filosoof Ad Verbrugge zegt: “Verbinding begint met oprechte interesse in de ander”. En die is vrijwel altijd wederkerig! Friedrich Glasl, wereldautoriteit op het gebied van conflictmanagement en de afgelopen decennia betrokken bij vrijwel elk groot conflict in de wereld (ook CAO-conflicten!), heeft dat beginsel verder uitgewerkt. Vorig jaar volgden wij de Masterclass van deze Oostenrijkse hoogleraar, van wie we het principe van schulderkenning in CAO-conflicten leerden. In onze dagelijkse praktijk van het begeleiden van CAO-onderhandelingen, staat het zoeken naar verbinding altijd centraal.

Wat is de betekenis van verbinding in de concrete weerbarstige praktijk van CAO-conflicten? Kijk eens naar de actualiteit bij KLM. De rechter heeft de voorgenomen stakingen opgeschort tot 4 september. Dat betekent dat die na het weekend weer kunnen starten. Is de tussenliggende tijd gebruikt om verbinding te zoeken? Beide partijen, óók de stakende FNV, zeggen in de (sociale) media niets liever te willen dan overleg en overeenstemming. Daar kun je aan twijfelen, maar je kunt er ook oprechte aandacht voor hebben. Is de tussenliggende tijd daarvoor gebruikt? Heeft KLM zich écht verdiept in de ins en outs van organizing en de onvrede van medewerkers die daarmee wordt geuit? Is nagedacht over de vraag of iets als schulderkenning aan herstel van vertrouwen kan bijdragen? Is overwogen mee te denken over de investeringsplannen en sámen de mogelijkheden én onmogelijkheden te bezien om een deel daarvan voor verbetering van arbeidsverhoudingen in te zetten en wat daarvan de gevolgen zullen zijn, ook voor de werkgelegenheid? Wij weten het niet, misschien wel, misschien niet.

Als je écht op zoek gaat naar verbinding met andere partij(en) ben nóóit uitgepraat! Je kunt en zult altijd op zoek moeten blijven naar nieuwe kansen en openingen om verbinding te herstellen. Júist als die openingen er niet meer lijken te zijn! Júist als het lijkt dat de andere partij geen kansen meer ziet! Toen wij in 2010 met succes de oplossing verkenden voor de eerste grote staking in de schoonmaak, zeiden de hoofdrolspelers: “De verkenners lieten ons oplossingen zien waarvan we dachten dat die voor de andere kant van de CAO-tafel niet bespreekbaar waren”.

Henk Strating & Wilco Brinkman
partners HS Arbeidsvoorwaarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: