CAO-vernieuwing zónder onderhandelen!

CAO-vernieuwing is ‘trending topic’, zoals dat op sociale media heet. #caovernieuwing zou de bijbehorende hahstag op Twitter zijn. Werkgevers en vakbonden in transport en logistiek buigen zich sinds deze week ook over vernieuwing van hun CAO. Werkgevers spreken dat in berichten in de media met zoveel woorden uit. Maar de wens van vakbonden om te investeren in vakmanschap en dat meer te waarderen kan evenzeer vernieuwend worden genoemd. Wat opvalt bij deze (en ook bij veel andere CAO’s) is dat CAO-vernieuwing onderdeel van lopende onderhandelingen over de CAO is. Het is als het ware opgenomen in de inzetbrieven van de bij de onderhandelingen betrokken partijen. De vraag is echter of CAO-vernieuwing onderwerp van onderhandelingen kán zijn? Partijen die daarvoor kiezen lopen het risico dat de beoogde CAO-vernieuwing wordt verdeeld in vernieuwingswensen van werkgevers en van vakbonden. Als die uiteindelijk tegen elkaar worden uitgeruild en tot een compromis leidt is de kans groot dat geen van beide partijen écht tevreden is over het resultaat van de CAO-vernieuwing.

Bij de CAO Zwembaden is voor een andere aanpak gekozen. Daar hebben werkgevers en vakbonden gezamenlijk verantwoordelijkheid genomen voor de nieuwe CAO Zwembaden. In een artikel, dat geplaatst werd in het vakblad Zeggenschap over Arbeidsverhoudingen (download hier het artikel) , wordt beschreven hoe het proces verliep: zónder onderhandelen! Het co-creatieve proces dat bij de CAO Zwembaden werd toegepast is ook met succes gebruikt bij CAO-vernieuwing in enkele andere sectoren en bedrijven. We zijn graag bereid de hierbij opgedane kennis en ervaring met geïnteresseerde CAO-partijen te delen.

Henk Strating & Wilco Brinkman
partners HS Arbeidsvoorwaarden

Eén reactie to “CAO-vernieuwing zónder onderhandelen!”

  1. Arno Says:

    Mooi dat het ook op deze manier kan. Een aantal branches die liever naar de gele vakbond Lbv vluchten kan daar een voorbeeld aan nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: