Voorbereiden, voorbereiden, voorbereiden!

Op de vraag wat de drie belangrijkste onderdelen van CAO-onderhandelingen zijn, antwoordde iemand laatst: voorbereiden, voorbreiden, voorbereiden! Inderdaad, voorbereiding is onmisbaar voor het voeren van CAO-onderhandelingen. Er wordt wel gezegd dat CAO-onderhandelaars als regel drie keer over dezelfde CAO onderhandelen: eenmaal met hun eigen achterban bij het bepalen van de inzet, eenmaal met de partij(en) waarmee de CAO moet worden afgesloten en vervolgens nogmaals met de eigen achterban over het bereikte resultaat. Maar ook tijdens onderhandelingen is communicatie met de eigen achterban van groot belang. Als die niet wordt meegenomen in het onderhandelingsproces is de kans groot dat de achterban zich door het resultaat onaangenaam verrast voelt. Dat overkwam de huidige regeringscoalitie van VVD en PvdA ook, toen het kabinet Rutte-Asscher tot stand kwam. Daaraan lagen onderhandelingen ten grondslag, waarin partijen spectaculaire stappen hadden gemaakt. Maar men had verzuimd de eigen achterban daarop voor te bereiden en in het proces van geven en krijgen enigszins mee te nemen. De gevolgen daarvan werken, zeker voor de PvdA, tot op de dag van vandaag door.

Dat kan CAO-onderhandelaars ook overkomen. Om dat te voorkomen is voorbereiding van onderhandelingen van doorslaggevend belang. Daarin moet in eigen kring nauwkeurig worden nagegaan welke resultaten de eigen achterban verwacht en of en in welke mate daaraan kan worden tegemoet gekomen. Daarover moet voortdurend gecommuniceerd worden. CAO-communicatie, extern, maar zeker ook intern, is misschien wel één van de meest onderschatte onderdelen van CAO-onderhandelingen. CAO-partijen doen er verstandig aan communicatie een vaste plek te geven in de voorbereiding van CAO-onderhandelingen. HS Arbeidsvoorwaarden kan daarbij desgewenst behulpzaam zijn, waarbij wordt samengewerkt met ter zake kundige partners.

Henk Strating en Wilco Brinkman, partners HS Arbeidsvoorwaarden

Eén reactie to “Voorbereiden, voorbereiden, voorbereiden!”

  1. sippy van akker Says:

    Ik weet niet of de PvdA-achterban vooral is afgeknapt doordat zij niet of onvoldoende voorbereid zouden zijn op het resultaat. Ik denk zelf niet dat daar de kern van het probleem in dit geval ligt…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: