Duidelijke taal versterkt naleving CAO

Een opvallend pleidooi voor betere handhaving van CAO-afspraken deze week van een aantal grote bedrijven in de bouw. Begrijpelijk omdat bedrijven verantwoordelijk zijn voor het toepassen van CAO-afspraken door hun onderaannemers. Eerder deed Wilco Brinkman samen met a-advies bv onderzoek naar de naleving van CAO afspraken. Één van de uitkomsten was dat het niet naleven van cao-afspraken relatief vaak voorkomt bij kleine bedrijven. Soms is dat opzettelijk om zo de kosten te kunnen drukken maar in veel gevallen is er geen sprake van kwade opzet. Een reden is dat CAO’s vaak lastig te lezen en te interpreteren zijn, zeker als het je ‘vak’ niet is. Dat kan weer leiden tot onbegrip en weinig motivatie de CAO goed toe te passen. Dat is geen excuus maar het leidt wel tot misverstanden en conflicten.

In veel CAO’s staat niet het begrijpen van de inhoud voorop maar de juridische afdwingbaarheid ervan. Dat is jammer. De bedoeling van afspraken sneeuwt er vaak bij onder. Meer aandacht voor de taal in de CAO kan voordelen opleveren. Heldere taal in CAO-teksten leidt tot minder misverstanden en conflicten. Werknemers en werkgevers begrijpen de afspraken, en dus hun rechten en plichten, beter. Zij snappen in een paar oogopslagen wat er staat en hebben geen last meer van ingewikkelde abstracties. Beter begrip van de CAO zal de naleving bevorderen. Want wie de CAO goed begrijpt, zal beter kunnen beoordelen of de CAO goed wordt toegepast.

Over het belang van heldere taal in CAO’s schreven wij onlangs een artikel voor het Vakblad Zeggenschap samen met het Bureau Taal.

Henk Strating en Wilco Brinkman zijn partners HS Arbeidsvoorwaarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: