Wat kosten CAO-onderhandelingen zélf?

In CAOverzicht komen we regelmatig CAO’s tegen waarover zéér lang is onderhandeld. Deze week vermeldden we er twee, de CAO ANWB en de CAO Bakkers, die al in 2016 geëxpireerd waren. Beide onderhandelingen namen meer dan een vol jaar in beslag. Gelukkig leidde dat bij beide CAO’s uiteindelijk tot een resultaat dat, als de leden er mee instemmen, een nieuwe CAO oplevert. Maar dat is niet altijd het geval. In de horeca, waar men dit najaar weer gaat onderhandelen, met zowel bij werkgevers als bij vakbonden de adem van nieuwe partijen in de nek, lukt het al meer dan drie jaar niet om overeenstemming over de nieuwe CAO te bereiken!

De kosten van zulke langdurige CAO-onderhandelingen kunnen fors oplopen. Afhankelijk van het aantal CAO-partijen kan het aantal deelnemers aan CAO-onderhandelingen oplopen tot 20 of meer! Vermenigvuldig dat eens met 10 of meer vergaderingen, wat in stagnerende onderhandelingen geen uitzondering is en tel daar eens de tijd van voorbereiding en uitwerking bij op en er kunnen getallen met zes of zelfs zeven cijfers verschijnen.

Natuurlijk geldt hier het spreekwoord dat het doel, een nieuwe CAO, het middel, soms landurige onderhandelingen, kan heiligen. Maar het roept ook de vraag op of efficiëncy, effectiviteit en kostenbeslag van CAO-onderhandelingen wel voldoende aandacht krijgt. Gelukkig zien we in onze advies- en onderhandelingspraktijk ook voorbeelden van CAO’s die in twee of drie bijeenkomsten tot stand komen of CAO’s met een looptijd van 4 of zelfs 5 jaar, de maximum looptijd van een CAO. Het kán dus wel!

Henk Strating en Wilco Brinkman
Partners HS Arbeidsvoorwaarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: