Benedictijnse medezeggenschap

In het jubileumboek 10 JAAR PUZZELEN staat een artikel over Benedictijnse medezeggenschap. Benedictus, die leefde van 480 tot 547, wordt beschouwd als de stichter van het kloosterleven. Hij dankt dat aan de Regel van Benedictus, waarin hij regels voor het leven in kloosters opstelde. De Regel van Benedictus blijkt verrassend actueel en bevat een schat van richtlijnen voor het hedendaagse leven.

Eén van de hoofdstukken van de Regel van Benedictus gaat over de besluitvorming in het klooster. De abt of abdes, die als primus inter pares, eerste onder zijn of haar gelijken, door de mede-broeders of zusters is gekozen, mag – nee: moet – volgens de Regel in alledaagse zaken zélf beslissen. Pas als dat zaken van enig belang zijn moet de abt zich laten consulteren door de prior, die in een klooster de abt ter zijde staat. Maar, als er in het klooster écht iets belangrijks moet gebeuren, roept de abt volgens de Regel álle broeders bijeen en luistert hij naar hun raad. Pas wanneer iedereen – ook de jongeren – zijn mening heeft gegeven, kan de abt de beslissing nemen.

Wij kwamen deze week een mooi voorbeeld van Benedictijnse medezeggenschap tegen. De directeur had in 2008(!) de ondernemingsraad om instemming gevraag bij het vaststellen van enkele verplichte vrije dagen rond een aantal feestdagen zoals Hemelvaartsdag, Kerst en Oud en Nieuw. De reactie van de ondernemingsraad was instemmend en luidde: “De OR wil zich graag met hoofdlijnen bezighouden. Ons inziens hoort het vaststellen van de verplichte vrije dagen daar niet toe. Zolang u een goede afweging maakt tussen belangen van de organisatie en die van de medewerkers en het aantal verplichte vrije dagen niet hoger is dan zes behoeft u wat ons betreft de komende jaren niet opnieuw om instemming te vragen.”

Henk Strating en Wilco Brinkman
partners HS Arbeidsvoorwaarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: