Met of over zelfstandigen praten?

Deze week nam de Tweede Kamer een motie aan die moet bereiken dat het in culturele en creatieve sectoren mogelijk wordt om collectief afspraken voor zzp’ers te maken. Tot nu toe was collectief onderhandelen ten gunste van zzp’ers lastig omdat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dat bestempelde als kartelvorming als er voor meer dan acht bedrijven tegelijk werd onderhandeld. Dat maakte het in de praktijk onmogelijk om prijsafspraken te maken voor groepen groter dan bijvoorbeeld acht journalisten, muzikanten of kunstenaars.

De motie kwam mede op initiatief van de Kunstenbond en de Nederlandse Vereniging voor Journalisten tot stand. Dat maakt het ook interessant omdat bij deze bonden veel zelfstandigen zijn aangesloten. Het zijn beroepsgroepen waar onafhankelijkheid en zelfstandigheid belangrijke waarden in het werk zijn. Hoewel de wens om collectief te kunnen onderhandelen daar in tegenspraak mee lijkt, kan dit juist deze waarden beschermen. Een redelijk tarief biedt voor de werkenden in de creatieve sectoren de mogelijkheid hun werk zelfstandig en onafhankelijk uit te kunnen voeren.

Het resultaat dat de motie beoogt, is de wens van de zelfstandigen uit de creatieve sectoren zelf. De motie is met deze groep tot stand gekomen en het resultaat zal grotendeels ook door hen moeten worden gerealiseerd. Dat is anders dan de landelijke discussie. Die wordt vooral over in plaats van met zelfstandigen gevoerd. Het resultaat daarvan is dat zelfstandigen als groep tegenover werkenden met een vast contract worden geplaatst. Zelfstandigen worden dan een bedreiging voor de vaste arbeidsrelatie. Los van de vraag of dat waar is, miskent dit vooral de waarden die zelfstandigen in hun werk van belang van vinden. Deze waarden zouden, net als in de craetieve sectoren, centraal moeten staan. Dat kan alleen door met in plaats van over zelfstandigen te praten.

Henk Strating en Wilco Brinkman, partners HS Arbeidsvoorwaarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: