CAO of Arbeidsvoorwaardenreglement?

3000 medewerkers van Jumbo-distributiecentra hebben een simpel vragenformuliertje voorgelegd gekregen.

Ik maak de volgende keuze:
O De AVR gaat voor mij gelden in plaats van de CAO.
O De AVR gaat niet voor mij gelden en de CAO blijft van toepassing.

Beide keuzemogelijkheden worden met een paar regels toegelicht. De kern daarvan is dat de keuze vóór de AVR betekent dat de CAO Jumbo Logistiek dan niet meer van toepassing is. De keuze tégen de AVR betekent dat de CAO van toepassing blijft, maar dat dan geen gebruik gemaakt kan worden van de verbeteringen van lonen en toeslagen uit de AVR. De CAO blijft dan van toepassing, maar wordt als het ware bevroren, waardoor er ook geen generieke loonsverhogingen meer volgen. Eventuele periodieke loonschaalverhogingen worden wel doorgevoerd.

Volgens een woordvoerder van Jumbo zouden al 1000 medewerkers vóór de AVR hebben gestemd en slechts 10 tegen. Vakbond FNV ontraadt medewerkers vóór de AVR te keizen, omdat daarmee de bescherming van de CAO verdwijnt. Ook beraadt de vakbond zich op juridische stappen. Jumbo beschouwt dat weer als het ondermijnen van het vertrouwen in de bedrijfsleiding en de ondernemingsraad.

Los van de beoordeling van het proces dat er toe geleid heeft dat Jumbo de CAO voor de AVR wil verruilen en los van de complexe arbeidsjuridische implicaties worden medewerkers van Jumbo met een ogenschijnlijk simpel vragenformuliertje voor een zeer ingrijpende keuze gesteld. De CAO is immers al bijna een eeuw lang de basis van de Nederlandse arbeidsverhoudingen. En eigenlijk gaat het niet aan om individuele medewerkers te laten oordelen over het voortbestaan ervan. Die verantwoordelijkheid hoort bij sociale partners te liggen. Zij zien ook dat de CAO, niet alleen bij Jumbo, maar ook bij Action, Gall&Gall en vele andere bedrijven en sectoren onder steeds grotere druk komt te staan. Of dat terecht of onterecht is doet eigenlijk niet ter zake. Feit is dat de CAO weerstand oproept en dat die weggenomen zou moeten worden. Dat kan alleen door de CAO, procesmatig en inhoudelijk, open en transparant ter discussie te stellen en noodzakelijke aanpassingen door te voeren. Als de polder dié uitdaging nou eens op zou pakken!

Henk Strating en Wilco Brinkman, partners HS Arbeidsvoorwaarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: