(H)échte sociale partners zijn nu nodig!

Wij hebben op deze plaats vaker aandacht besteed aan gevolgen van de corona-crisis op de arbeidsverhoudingen. Zoals elke crisis brengt ook deze crisis tot dreigingen, maar ook nieuwe kansen. We zien dat terug in de economie: sommige sectoren en bedrijven worden zwaar door corona geraakt, andere profiteren er juist van. Weer andere maken beide mee en zien kans om, na bijvoorbeeld door de lockdown te zijn getroffen, er weer bovenop te komen door nieuwe kansen die zich aandienen te benutten.

Wij denken dat die mogelijkheid voor (vrijwel) elke sector in meer of mindere mate is weggelegd. Het vraagt om een ondernemende visie, met oog voor dreigingen, ook van medewerkers en lef om nieuwe kansen te benutten. CAO-partijen kunnen daar aan bijdragen door in onderhandelingen over de CAO met beide rekening te houden, de negatieve gevolgen van de crisis te bestrijden of te verzachten en ruimte te bieden om op nieuwe kansen in te spelen.

Helaas zien we daar in de praktijk nog weinig voorbeelden van. In veel sectoren en bedrijven zien we dat partijen elkaar verwijten misbruik van de corona-crisis te maken of er juist te weinig rekening mee te houden. Dat is jammer, want deze tijd vraag juist om (h)échte sociale partners die er samen de schouders onder zetten om de corona-crisis te overwinnen!

Henk Strating en Wilco Brinkman zijn partners van HS Arbeidsvoorwaarden | CAO-advies&onderhandelingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: