Creatie in plaats van reactie!

In januari 2011 verscheen het Manifest Naar Nieuwe Arbeidsverhoudingen. Het manifest is een initiatief van de grootste organisaties van werkgevers en werknemers in de marktsector: AWVN,FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en De Unie.

Op de website van FNV Bondgenoten trof ik de volgende – heldere – samenvatting aan:

– De ontwikkeling van mensen moet centraal staan, niet alleen van vaste medewerkers, maar ook van flexwerkers en zzp’ers en van minder kansrijke groepen als Wajong’ers en WSW’ers
– Tot de noodzakelijke flexibiliteit behoort ook interne flexibiliteit, zoals zelfroosteren en meer zorg (lees: scholing) voor flexwerkers
– Meer aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen
– Sociaal innovatief werken en sociaal overleg binnen ondernemingen om een meer efficiënte bedrijfsvoering mogelijk te maken.

Op de website van FNV Bondgenoten wordt ook de – terechte – vraag gesteld (en beantwoord!) of het manifest ook een boodschap inhoudt voor het overleg met de OR? Uit het antwoord blijkt dat, hoewel het manifest zich vooral richt op cao-onderhandelingen, ook het overleg met de OR er ‘veel van zijn gading in kan vinden’.

Voeg daar het overleg aan toe tussen werkgevers, vakbeweging en klanten/opdrachtgevers over de vraag hoe alle betrokken partijen binnen de vrije markteconomie hun (maatschappelijke) verantwoordelijkheid zien en nemen. Binnenkort wordt daarover een code in de schoonmaakbranche verwacht, waarna meer branches ongetwijfeld dat (goede) voorbeeld zullen volgen.

Deze ontwikkelingen zullen vergaande gevolgen krijgen voor CAO-onderhandelingen. Het vraagt van CAO-partijen, zoals ik deze week op Twitter las: Creatie in plaats van reactie!
Mooi gezegd! Laten we gezamenlijk de daad bij het woord voegen!

Plaats een reactie